Glas javnosti 18.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Državna potpora nedisciplini plaćanja?

 Ovih dana mediji izvješćuju kako je ministar malog poduzetništva Gordan Maras najavio (a ministar Lalovac potvrdio) da će od 1. siječnja 2015. godine svi poduzetnici s godišnjim prihodom manjim od tri milijuna kuna, porez na dodanu vrijednost plaćati po naplaćenim računima. Ovakvu novost ministar Maras smatra “jednom od najznačajnijih mjera za male i srednje poduzetnike u posljednjih 10 godina”.

Kada bi ovakva najava ministra Marasa predstavljala samo novu kost za glodanje, kakvu on povremeno baci preko plota svoje “kule bjelokosne” među obrtnike, - “svoju neželjenu usvojenčad”, njegova nova pripovijest o “njihovoj najznačajnijoj mjeri u zadnjih 10 godina” - ne bi zaslužila trošenje tinte. No, “slučaj” s rokovima plaćanja PDV-a, kakav ushićeno najavljuje g. Maras, definitivno nas stavlja u - puzanje u rikvrc od hrvatske fatamorgane financijskog reda.

Nije li upravo ova vlast pompozno donosila Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kojim je - “konačno uvela red u poslovnim transakcijama”, “konačno uvela disciplinu u platnom prometu između poduzetnika”. Nije li OPZ donesen kao konačni obračun s neplaćanjem? Ne sadrži li više rigidnih mjera i opakih, višestrukih financijskih sankcija subjektima (kaznena odgovornost njihovih direktora) za neplaćanje? Zar se odustalo od uvođenja reda i discipline u plaćanju?

Zašto sada i zašto uopće razlikovati vrijeme fakturiranja i rok plaćanja u poduzetništvu - kao nebo i zemlju? Ne ide li to u uređenoj državi jedno s drugim - rukom pod ruku? 

Jesu li napokon, Zakon o financijskom poslovanju i Opći porezni zakon pisani samo za to da bi takvom “reformskom” egzibicijom Ministarstva financija, odabrana kohorta “velikih” pokrala i uništila čitavu jednu društveno-ekonomsku formaciju “malih”? Jesu li Zakoni smišljeno doneseni samo za to da bi se javno osramotilo, sračunato blatilo i svirepo uništilo ono što je “privatno” u našem malom gospodarstvu?    

Novotarija o  plaćanju PDV-a po naplaćenoj realizaciji predstavlja povoljnost za mala trgovačka društva (velika većina obrtnika je to i do sada plaćala PDV po naplati računa). Međutim, ova mjera istovremeno predstavlja odustajanje od ustrajnosti u uspostavi platno-prometne discipline. Ova mjera je istovremeno relativiziranje zakonskih odredbi o nužnom ponašanju (“velikih”) subjekata u stanju insolventnosti i nelikvidnosti i (prema boji dresa) amnestiranje njihovih gazdi od odgovornosti zbog neplaćanja. Ova novost ukazuje nam na to da je država u uspostavljanju platne discipline zaglavila u našoj gospodarskoj močvari, pa žrtve platne nediscipline tješi pogubnom utjehom: “Znamo da vam ne plaćaju! Što možemo!? Ne morate ni vi nama platiti PDV!” 

Ako je odgoda plaćanja poreza od onog što ne možemo naplatiti, po ministru Marasu “jedna od najznačajnijih mjera za male i srednje poduzetnike u posljednjih 10 godina” , (a obrtnici su i do sada plaćali i plaćaju PDV po naplaćenoj realizaciji), onda teško nama!

Nakon dvije godine galame o platežnoj disciplini, opet se vozi po starom.

Franjo Cimerman,

obrtnik, Čakovec, Gajeva 9

Izvor: 3099