Glas javnosti 18.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Dug Grada Preloga prema JVP-u morat će se podmiriti u cijelosti!

 Ovim putem želim se obratiti javnosti obzirom da je u posljednjem, broju lista Međimurja od 09.09.2014., gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek prozvao Javnu vatrogasnu postrojbu Čakovec. 

Sporazumom o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, kojeg je potpisao i Grad Prelog, propisan je i način i vremenski okvir istupanja iz nje. Grad Prelog nije istupio iz Sporazuma poštujući propisanu proceduru, već je na Sjednici Gradskog vijeća donio jednostranu Odluku o istupanju iz Sporazuma o osnivanju JVP Čakovec. Ta odluka nije u skladu sa Sporazumom o osnivanju, što pretpostavljam u Prelogu, koji je jedan od potpisnika i znaju.

U istom članku spominje se da je u 20 godina Javna vatrogasna postrojba intervenirala samo 39 puta, što nije točno. Intervencija je naravno bilo više, no to nije najvažnije, jer nam je svima u interesu da ih bude što manje.

Posljedica svega je da od sljedeće godine Javna vatrogasna postrojba Čakovec, ukoliko se ne definira i potpiše novi Sporazum, više nema obvezu interveniranja na preloškom području. Naime, JVP ima obvezu izlaska na intervencije samo na administrativnom području osnivača ili potpisnika Sporazuma o obavljanju vatrogasne djelatnosti. Samo iznimno, i to po nalogu Županijskog vatrogasnog zapovjednika, postrojba mora izaći na intervenciju, no zbog procedure, vrijeme između početka nezgode ili nesreće i dolaska postrojbe na teren znatno se produžava. Svima nam je cilj da se intervencija odradi što je prije moguće, jer u slučaju najgoreg, nitko neće imati razumijevanja za naša međusobna sporenja. 

Dug Grada Preloga prema JVP Čakovec, morati se podmiriti u cijelosti, što je uostalom naložila i Državna revizija. U slučaju daljnjeg odbijanja plaćanja bit ćemo prisiljeni provesti ovršni postupak. 

I na kraju, koristim priliku kako bi još jednom zamolio dužnosnike u Gradu Prelogu za razumijevanje te ih pozvao na razgovor i daljnju suradnju, s ciljem izbjegavanja eventualnih neželjenih posljedica. Vjerujem da i u interesu stanovnika Grada Preloga maksimalna moguća sigurnost po pitanju zaštite života i imovine, a to je posao koji JVP Čakovec, zahvaljujući stručnosti djelatnika i opremljenosti, najbolje može raditi.

Zapovjednik JVP-a Čakovec

Mladen Kanižaj, 

dipl. ing.         

Izvor: 3099