Glas javnosti 15.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Hodočašće u Bečko Novo Mjesto

Sabor RH je na prijedlog Zrinske garde Čakovec 28. listopada 2011. godine donio odluku da se 30. travnja obilježava Spomendan pogibije velikana naše povijesti grofa Petra Zrinskog i bana, pjesnika i kneza Frana Krstu Frankopana. Ovo je već četvrto obilježavanje ovog Spomendana i vjerujem da će se ovo nastaviti i u našoj budućnosti. Bila sam prije dvije godine a ni sada nisam previše razmišljala da pođem na ovo hodočašće. Sa tri autobusa krenuli smo na naše putovanje. Putujemo kroz Sloveniju, Mađarsku, Austriju... Stigli smo i na naše prvo odredište, groblje gdje su naši mučenici počivali do 1919. godine odakle su njihovi posmrtni ostaci preneseni u kriptu zagrebačke Katedrale. Tu su već stigli i hodočasnici iz Karlovačke županije. Susreli smo tu i monsinjora Lovru Cindorija, dugogodišnjeg čuvara svetišta u Mariji Bistrici. 

 

Zajedno smo pošli na groblje gdje je održana molitva, prigodni govor, položeni vijenci i svijeće. Hodočasnici iz Karlovca izveli su i kratki prigodni program. Potom smo posjetili mjesto pogubljenja kod ostataka nekadašnjeg sajmišnog zida gdje smo se također pomolili, položili vijence i svijeće, poslušali prigodne govore. Tu su nam se pridružili i predstavnici našeg veleposlanstva i austrijske vlasti. Pročitano je i oproštajno pismo Petra Zrinskog svojoj ljubljenoj ženi Katarini prije samog pogubljenja. 

 

Krenuli smo pješice i do same Katedrale, gdje je u vanjskom pročelju zida ugrađena ploča sa njihovim imenima. Tu je nekada bilo groblje, mjesto njihovog prvog ukopa. Položili smo vijence, svijeće, pomolili se i poslušali kratki govor. KUU Seljačka sloga održala je prigodni program na tragovima daleke prošlosti za nas i za sve prisutne. Bili su predobri i sve su nas oduševili. Slučajni prolaznici divili su se njihovim nošnjama i izvedbama. Uveličali su ovo naše hodočašće kao i naši članovi Zrinske garde koji uvijek plijene pozornost gdje god se pojavili. Uslijedila je i sv. misa koju je predvodio fra. Stanko Belobrajdić, župni vikar u crkvi Antuna Padovanskog u Čakovcu. Ispunjeni ponosom i dostojanstvom krenuli smo našim domovima. 

 

Ovo hodočašće organizirale su udruge Braća hrvatskog Zmaja - Zmajski stol Čakovec, Zrinska garda Čakovec, Matica hrvatska - ogranak Čakovec, a sve to pod pokroviteljstvom Međimurske županije i sponzora. Hvala svima! Hvala prof. Josipu Bajuku na organizaciji. Bilo je lijepo i nezaboravno. A sve to pod geslom “Navik on živi ki zgine pošteno”. Mislim da su zaslužili ovaj spomendan, naši mučenici Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.

Marija Sklepić,

Čakovec

Izvor: 3133