Glas javnosti 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Hvala Vam, gradonačelniče Josipe

Poštovani gospodine gradonačelniče! Prošlog je tjedna mnoge središćanske učenike, koji u školu putuju vlakom, iznenadila plava kuverta koju su primili od Grada Mursko Središće. Naime, u toj su se plavoj kuverti nalazili nalozi za plaćanje troškova prijevoza vlakom od rujna do prosinca 2009. godine u iznosu od 280 kuna koje bi trebali platiti do 5. studenoga [odnosno 1. prosinca za 12. mjesec]. Koliko nam je poznato, za prijevoz učenika vlakom u Međimurskoj su županiji određene jedinstvene cijene karta od 140 kuna. Isto nam je tako poznato i da Županija snosi 50% troškova, odnosno 70 kuna mjesečno, a da je bilo predloženo da drugu polovicu financira općina, odnosno grad, tako da bi za učenike i njihove roditelje prijevoz vlakom trebao biti u potpunosti besplatan.
Tjedan dana prije početka nove školske godine, u listu „Međimurje“ osvanuo je naslov da je vlak za učenike koji putuju vlakom na relaciji Mursko Središće-Čakovec besplatan jer pola iznosa cijene financira Županija, a pola Grad Mursko Središće. Međutim, Vi ste svojom plavom kuvertom dokazali suprotno. [Ali to nije sve! Vaši su ljudi nas, maloljetnike, nazvali gospodom i gospođama i na našu adresu poslali račune. Od kad se to računi šalju maloljetnim osobama?]
Čula sam da su roditelji nekih učenika bili kod Vas i razgovarali s Vama o plaćanju prijevoza. Ako je to istina, Vi tvrdite da nije pošteno da roditelji učenika koji se voze autobusom plaćaju određeni dio cijene, a oni čija se djeca voze vlakom ne? Što bi bilo da se svi koji putujemo vlakom zainatimo i sljedeće godine prebacimo na autobus? Pa u tom bi slučaju Grad bankrotirao!
Uostalom, još su početkom srpnja u kuloarima kružile vijesti kako će svi učenici koji stanuju u selima i gradovima koja imaju željezničku postaju, u školu MORATI putovati vlakom, i da će za njih u tom slučaju vlak biti besplatan, a da će učenici iz prije navedenih sela i gradova koji neće htjeti putovati vlakom morati za isti plaćati određeni dio cijene. Nekoliko dana nakon objave te vijesti, plan je pao u vodu jer država neće moći financirati prijevoz svih učenika. Međutim, tada je rečeno da će mjesec rujan biti besplatan za sve učenike, tj. da se prvi mjesec dana svi učenici mogu koristiti autobusima i vlakom bez da plate kartu.
Pratite li sjednice Hrvatskog Sabora, nikako Vam nije mogla promaći želja gotovo svih političara da stvore Hrvatsku punu znanja i da svaki učenik ima pravo na obrazovanje bez obzira na materijalni status njegovih roditelja. Vi ste ovim svojim postupkom dokazali upravo suprotno, tj. da pravo na obrazovanje imaju samo oni učenici čiji roditelji mogu financirati njihov prijevoz do škole.
Središćanska leptirica

Izvor: 2846