Glas javnosti 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Ilegalni pješački prijelaz

Ovo je u Kotoribi jedan od najfrekventnijih pješačkih prijelaza preko međunarodne željezničke pruge Zagreb-Budimpešta (na slici). Spada u red nedozvoljenih, ali je ipak najprikladniji za stanovnike tzv. novog dijela Kotoribe i to najviše školarce, a potom i ljude različite životne dobi koji krate svoj put do mjesne župne crkve. Čovjeka hvata jeza kada vidi kako se oni najmlađi, a isto tako i oni stari, teškom mukom penju na željezničku prugu koja nije u razini, a uz to je dobrano njen okolni dio nasipan velikim kamenjem koje onemogućava hodanje, a uz to još to treba prijeći i same tračnice koje su za malce i starce poprilično visoke.
Mijenjale su se općinske vlasti, od kojih je svaka imala u predizbornom programu nakanu da u suradnji sa HŽ-cama ovaj prijelaz naprave legalnim. Problem se je aktualizirao prije pet godina kada je u blizini te pruge napravljena nova osmoškolska zgrada, i već pet godina, i to svaki puta oporbeni vijećnici, „pikaju“ aktualnu općinsku vlast za rješenje toga problema. Odgovori su uvijek isti, a to je da se je po tom pitanju s HŽ-ovcima u nekoliko navrata razgovaralo, da se je razmatrala preko pruge mogućnost izgradnje nadvožnjaka ili podvožnjaka. Po stručnjacima iz HŽ-a prva mogućnost je otpala iz tehničkih razloga i poštivanja pravila struke, a ostala je mogućnost izgradnje podvožnjaka.
Treba istaknuti i (ne)razumne regule HŽ-a koje ističu kako u razmaku manjem od jednog kilometra postoje dva legalna cestovna prijelaza, u mjesnom središtu i kod groblja, koja bi u pravilu trebali koristi svi oni koji se ne žele izlagati riziku. Čini nam se da je to argument najodgovornijih za sigurnost prelaska pruge i najjači, a toliko je jak da oni po tom pitanju gotovo i ne žele razgovarati. Kada je već tako, bilo je prijedloga da se taj tzv. neevidentirani prijelaz HŽ-a digne na razinu, no i kod toga se stalo.
Unatoč svakodnevnim upozorenjima učenicima u školi kako bi taj prijelaz trebalo izbjegavati ona ne pronalaze plodno tlo. Djeca, su djeca, a ta se djeca i vole zaigrati upravo tamo gdje za to nije mjesto. I dok to vidite, poslužit ćemo se načelnikovim riječima, jednostavno vas pri srcu „zazebe“.
Mladen Grubić,
Kotoriba

Izvor: 3080