Glas javnosti 25.08.2016. 12:28. Zadnja izmjena: 25.08.2016. 14:33.

Čakovec

Ivanka Schranz: Maltretiraju me jer ne mogu platiti 15.000 kuna

Našoj redakciji obratila se stanarka zgrade u Vukovarskoj 9, umirovljenica Ivanka Schranz koja već neko vrijeme muku muči sa sanacijom dimnjaka. Naime, zbog negativnog nalaza ovlaštenog dimnjačara iz 2011. godine, Upravni odjel za komunalno gospodarstvo Grada Čakovca naložio je upravitelju zgrade GP Stanorad da krene u postupak sanacije. Dimnjačar Robert Zver još je 2014. dao rok za otklanjanje nedostataka, a uz Ivanku Schranz, još je dvoje stanara bilo protiv sanacije. Kako smo doznali iz Grada, preostalih dvoje stanara u istom ulazu kasnije je pristalo na predloženi postupak sanacije pa je samo Ivanku Schranz na vratima stana dočekao nalog UO za komunalno gospodarstvo u kojem od distributera, Međimurje-plina d.o.o., traže obustavu isporuke plina što je i učinjeno skidanjem brojila 2. kolovoza.

- U veljači sam dobila uplatnicu za pričuvu s iznosom od 4.000 kuna. Trajnim nalogom uplatila sam dio iznosa i tražila specifikaciju troškova za planirane radove koju do danas nisam dobila. Kako nisam potpisala suglasnost za novi priključak, smatrala sam da iznos ne može biti toliki. Sanacija dimnjaka je izvršena izvan stana. Prema informacijama susjeda, sanacija i priključak koštaju 4.000 kuna, a sistem grijanja još dodatnih 11.000 kuna, što nisam u mogućnosti platiti, objašnjava Schranz. Smatra da je problem mogao biti riješen boljom komunikacijom te je ljuti neprimjeren način dostave službenih obavijesti. Tvrdi da je ostalim stanarima prezentirano kako je ona krivac što neki od susjeda nemaju grijanje, odnosno, toplu vodu. - Mogli smo to riješiti razgovorom, a ne da se na mene na razne načine i u više navrata vrši pritisak da se priključim na novi način grijanja. Ne osjećam se krivom jer to ne mogu platiti, ističe Schranz koja postojeći i ispravan bojler nije imala namjeru mijenjati, ali kaže da je bila voljna platiti troškove sanacije dimnjaka, za koji što, tvrdi, ovlašteni nisu morali ulaziti u njezin stan.

Postojeći bojler u stanu gospođe Schranz je ispravan

Velimir Mađarić: Problemi su se mogli izbjeći

- Ova sanacija predviđala je da se od tri dosadašnje neispravne cijevi dimnjaka saniraju dvije i to jedna za odvod dimnih plinova, druga za dovod vanjskog zraka potrebnog za izgaranje u kondenzacijskim bojlerima, dok se treća ostavlja nedirnuta (odnosno neispravna) za neke buduće potrebe suvlasnika, pojasnio je direktor Gradskog poduzeća Stanorad Velimir Mađarić. Većina suvlasnika Vukovarske 9 prihvatila je ponudu izvođača od 163.000 kn i odlučila da će trošak snositi dodatnim zaduženjem od 4.000 kn po stanu. Kako se dimnjaci projektiraju i grade za točno određenu vrstu i snagu trošila, sanacija je predviđala da se u svim stanovima naprave priključci za kondenzacijske bojlere, bez obzira hoće li stanari dimnjak koristiti odmah ili kad odluče ugraditi kondenzacijski bojler.

- Gospođa Schranz izvođačima radova nije dozvolila ulazak u svoj stan, ugradnju priključka za novi dimnjak te otpajanje njenog starog bojlera s drugog dimnjaka koji će se koristiti kao zajednička cijev za dovod zraka. Zbog opasnosti i brige za sigurnost ostalih suvlasnika spojenih na zajedničku cijev dimnjaka za dovod zraka, sukladno Zakonu, morali smo, nažalost, zatražiti zatvaranje dovoda plina ispred stana gđe Schranz kako bismo onemogućili rad njenog bojlera i ugrožavanje ostalih. Sve ovo se moglo izbjeći da je postojalo razumijevanje i najmanja volja za suradnjom gđe. Schranz, koju nitko nije prisiljavao da kupuje i koristi kondenzacijski bojler, ali stari atmosferski bojler kojeg ima i koji joj je kao i većini ostalih suvlasnika još uvijek ispravan, ne može imati spojen ni u jedan od tri dimnjaka (prva dva jer su predviđeni samo za kondenzacijske bojlere, a ni u treći jer je neispravan), stoji u odgovoru direktora Stanorada.

Ivanka Schranz, međutim, tvrdi da je nekim stanarima, uz nadoplatu, dopušteno daljnje korištenje starih, ali ispravnih atmosferskih bojlera, dok iz Stanorada poručuju da nisu upoznati s takvom mogućnosti. Mađarić, međutim, nije odgovorio na naš upit koje opcije stoje na raspolaganju stanarima koji ne žele ili ne mogu financirati iznos sanacije.