Glas javnosti 12.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

‘Kako smo postali lažni i nevažni’

Čekam da kupim List MEĐIMURJE kojeg čitam od kad “znam za sebe”, a slala mi ga je majka i u JNA 1988. godine koju sam morao služiti te izgubio godinu dana nepotrebno. Tjedan je kada je u Vukovaru poginulo pet naših prijatelja, suboraca, hrvatskih branitelja, hrvatskih policajaca, heroja s kojima smo ratovali u Vukovaru i na Trpinjskoj cesti. Tjedan je u kojem smo kao Udruga vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja odali počast i zapalili svijeće našim prijateljima poginulim hrvatskim braniteljima.

List »Međimurje« je zabilježilo taj događaj iskazivanjem počasti hrabrim hrvatskim, međimurskim braniteljima. Listam »Međimurje« i okrenem stranicu četiri... ŠOK! Čitajući članak gospodina Branka Vukšića, kojeg zbog elementarne higijene zovem gospodinom, čitam tekst pun laži, neistina i govora mržnje. Čitam tekst gospodina koji je do danas uspio izvrijeđati, skrivajući se iza saborskog imuniteta, sve slojeve hrvatskog društva počevši od poduzetnika, sindikata, glavnog tužioca, premijera, stranačke kolege, novinare, urednike i sad na kraju 100%-tne ratne invalide, hrvatske ratne invalide i hrvatske branitelje... hmm. Pohvalno, bravo gospodine Vukšiću!

Gospodine Vukšiću, sad ću Vam objasniti, a čudi me što Vi tako pametan i obrazovan do sad s Vašom političkom oligarhijom u Saboru koja ima mjesečnu plaću za dvadesetak braniteljskih mirovina, a još toliko potroši na raznim odborima i troškovima, te ima još stotinu drugih povlastica. Gospodine Vukšiću, želimo da ljudi poput Vas prestanu pisati laži, poluistine, širiti mržnju i obezvrjeđivati Domovinski rat, jer Hrvatska je nastala na i samo na Domovinskom ratu velikom žrtvom hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda. Sjećam se da 1991. godine nije bilo velike gužve kad je trebalo uzeti oružje i braniti domovinu. Kažu stariji ljudu da kukavice obično pljuju hrabre da sakriju vlastiti kukavičluk.

Pisati LAŽI kao da se za mirovine hrvatskih branitelja vojnih invalida izdvaja 6 milijardi kuna. ISTINA je da se za braniteljske mirovine izdvaja 2,7 milijardi kuna ili 2,4% proračuna od 125-130 milijardi kuna. Znači da u proračunu ostane 127,3 milijarde kuna, a ako znamo da se za razne nevladine udruge izdvaja 2,2 milijarde kuna neka narod kaže da li je 2,4% puno!

A sad gospodine Vukšiću o zahtjevima hrvatskih branitelja. Želimo da se donese ustavni zakon koji štiti Domovinski rat, istinu o Domovinskom ratu i hrvatske branitelje najmanje kao manjine ili minimalno kao srpsku manjinu. 

Nadam se da hrvatski branitelji nisu manje vrijedni od manjina. Želimo da se omogući liječenje hrvatskih branitelja, a ne da kao do sad - čekajući na listi čekanja umrlo je preko 15.000 branitelja nedočekajući svoje liječenje. Želimo da se omogući liječenje hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a koje ministar Matić i Bojan Glavašević ismijavaju, a od kojih je 2500 počinilo samoubojstvo. Želimo zaštititi svoja krvlju stečena prava koja su minorna prema vašima, a ne da kod svake promjene vlasti prvo udri po onima koji su časno stvorili državu, hrvatskim braniteljima, a po njima udaraju oni koji su je besčasno pokrali... hrvatski političari!

Gospodine Vukšiću je li Vam sad malo jasnije tako bolesnom kako kažete u “taxiju”. Gospodin Vukšić kao vukovarski branitelj, logoraš koji se nakon logora pridružio 7. Gardijskoj brigadi, ratovao do Knina i malo duže objasniti tj. pojasniti neke stvari o Vašem heroju i uzniku Matiću. Vašeg heroja, uznika kako kažete, valjda smo to i mi logoraši iz Međimurja i Zagorja ti isti zovemo “mobiliziranim dragovoljcem u vlastitom gradu”, a znamo zašto svi koji smo se borili na Trpinjskoj cesti, a većina nas na Trpinjsku došla je u 7. mjesecu 1991. godine. ZAŠTO? 

Svi koji smo se borili na Trpinjskoj cesti znamo tko je uništavao tenkove i svi oni su prikazani u emisiji na HTV-u i na većini hrvatskih televizija “Groblje tenkova” koju je režirao čovjek, heroj koji je to najbolje radio i naš prijatelj pokojni Marko Babić! U toj emisiji je i naš međimurski stručnjak za tenkove i logoraš, ali stručnjaka iz knjige “Ništa lažno”, a pomalo sve lažno... NEMA! Da li se pitate zašto, a morale bi se pitati neke institucije!

Osvrnut ću se na sadašnja događanja i prosvjed hrvatskih ratnih invalida koje gospodin Stazić i njemu slični zovu “militantima”, te riječima B. Glavaševića koji vrijeđa nas hrvatske branitelje. Prvo, B. Glavaševiću, oca ti na Ovčari nije ubila “nečija” puška već četnička puška, kao i naše međimurske branitelje koji su nažalost završili u toj grobnici. Drugo, gospodine Glavašević, Vi ste pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, a ne socijalne i civilne skrbi kamo spadaju civilne žrtve rat! Gospodine Glavaševiću i gospodine Vukšiću... ne možete, kako je rekao B. Glavašević “Jovo” koji je u civilnoj odjeći punio top granatama u Borovu selu, Trpinji, Negoslavcima biti isti sa “Ivanom” kojeg je ta granata u Vukovaru ubila ili osakatila. Ako želimo dati prava svim civilnim žrtvama, prvo trebamo objaviti registar:

- neprijateljskih vojnika

- SAO milicionera

- dobrovoljačkih odreda

- četničkih (Arkanovih Belih orlova i sl.) postrojba,

i tom objavom konačno možemo odrediti tko je bio civil na okupiranom hrvatskom području.

Jel’ se slažete gospodinu Vukšiću? A što se tiče Vaših laži da hrvatskim braniteljima manipulira HDZ. Hmm gospodine Vukšiću, zar nam imputirate da smo “maloumni”, “hlebinci”? Gospodine Vukšiću, zar Vi mislite da nakon naše patnje, tragedije, životnog iskustva može netko nama manipulirati? 

Dajte, molim Vas, gospodine Vukšiću, ovi prosvjedi su poruka HDZ-u, SDP-u i svim budućim političkim oligarhijama da je... DOSTA! Naša stranka je Hrvatska, koju smo stvorili i obranili!

Pitam se koji od gospodina Vukšića se to obraća građanima i hrvatskim braniteljima preko Vašeg, našeg »Međimurja«? Je li to gospodin Vukšić koji je 90-ih godina bio direktor firme koja državi nije plaćala porez? Je li to gospodin Vukšić, predsjednički kandidat koji je na tim izborima dobio 0,0 i nešto glasova? Je li to gospodin Vukšić koji je kao kandidat za gradonačelnika Zagreba dobio manje glasova od “Jajana” iz Malnarove “Noćne more”? Je li to gospodin Vukšić, novinar koji je napisao članak pun mržnje, poluistina i laži? Je li to gospodin Vukšić, saborski zastupnik sa velikom, tj. ogromnom plaćom?

 

Željko Sršan Campi,

 predsjednik Udruge 

vukovarskih branitelja 

i logoraša Međimurja

P.S. 

Gospodine Vukšiću, znate kakva je razlika između Vas, političara i nas hrvatskih branitelja? Vi ste Sinišu Glavaševića slušali po “zagrebačkim” podrumima, mi hrvatski branitelji po raznim Trpinjskim cestama i rovovima. Uz puno poštovanje i uz podršku sedam udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Izvor: 3107