Glas javnosti 06.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Nagađanja važnija od struke i argumenata

Članak objavljen u tjedniku Međimurje od 14. listopada 2014. pod naslovom „Ribičija važnija od poplava“ u rubrici Glas javnosti, sadrži niz podataka koji nemaju nikakve uzročno-posljedične veze i koji su potpuno krivo i nestručno interpretirani. U navedenom razdoblju od 7. do 14. rujna 2014. godine protok u odvodnom kanalu HE Dubrava bio je cijelo vrijeme maksimalan (500 m3/s), a višak vode iz akumulacije se zbog velikog dotoka iz Austrije i Slovenije prema potrebi ispuštao u staro korito. 

Cijelo razdoblje, počevši od sredine kolovoza obilježili su neuobičajeno veliki protoci za ovo doba godine. Vodni val koji se rijekom Dravom 13. i 14. rujna širio nizvodno, kroz hidroenergetski sustav propušten je na optimalan način, a dodatno je usporen 16. rujna što se pokazalo ključnim za obranu od poplava nizvodno od ušća Mure zbog koincidencije vodnih valova. Potpuno suprotno od navedenog u pitanju čitatelja, akumulacijska jezera sve 3 hidroelektrane (Varaždin, Čakovec i Dubrava) su 13. i 14. rujna pretpražnjene kako bi se ublažila strmina i smanjio vrh vodnog vala. Najveći protok kroz HE Dubrava bio je u noći 14./15. rujna nakon čega se protok počeo postepeno smanjivati. Cijelo to vrijeme, protoci na HE Dubrava bili su manji od vrijednosti kod koje se proglašava najniži stupanj obrane od poplava (pripremno stanje)!

Hrvatske vode izdale su nalog da se za vrijeme ulaska vrha vodnog vala Mure u Dravu dodatno smanji protok kroz hidroelektrane na Dravi što je bilo moguće uz kratkotrajno povećanje razine vode u akumulacijama, a u skladu s Pogonskim pravilima za rad elektrana. Na taj način, zahvaljujući koordinaciji HEP-a i Hrvatskih voda, vodostaj kod Botova ipak nije premašio rekordnu vrijednosti iz 1972. godine čime se značajno doprinijelo zaštiti stanovništva i imovine od poplava.  Nadalje, utjecaj rijeke Drave na vodostaj Mure prema uzvodno seže svega nekoliko km ovisno o protoku i vodostaju Drave kod ušća. Kako je vodomjerna postaja Goričan udaljena od ušća Mure u Dravu 33.5 km, bilo kakav utjecaj vodostaja Drave na vodostaj Mure kod Goričana je isključen.  Osim toga, vodostaj Mure u Murskom Središću i Goričanu u jasnoj je korelaciji s vodostajima Mure na uzvodnim vodomjernim postajama u Sloveniji i Austriji na kojima je 13. rujna u razdoblju od samo nekoliko sati protok porastao od 400 m3/s na više od 1.200 m3/s.

Izmjereni podaci nedvojbeno ukazuju na činjenicu da se propusna moć korita rijeke Mure (u ovom slučaju uređene inundacije – poprečno od nasipa do nasipa) smanjuje. To znači da se za istu količinu vode (isti protok) postiže iz godine u godinu viši vodostaj nego prije. 

To opet znači da je potrebno rekonstruirati nasipe, odnosno povisiti ih tako da ih velika voda ne preplavi, a druga je mogućnost da se poveća propusnost uređene inundacije. Naravno, najbolji efekti se mogu postići kombinacijom mjera. Za vrijeme obrane od poplava nadvišene su upravo iz navedenih razloga dionice murskog nasipa koje nisu rekonstruirane, ili je njihova rekonstrukcija u tijeku, a sve prema stručnoj procjeni Hrvatskih voda i postojećoj tehničkoj dokumentaciji. Pismom čitatelja se potpuno nepotrebno pokušava omalovažiti važna uloga hidroelektrana kao i rad stručnih službi Hrvatskih voda u obrani od poplava što je dokazano na brojnim primjerima sigurnog provođenja vodnih valova.

Hrvatske vode, 

VGO za Muru i gornju Dravu

HEP Proizvodnja,

 PP HE Sjever

Izvor: 3106