Glas javnosti 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Nagrajsalović, izgleda, nikada neće biti Djed Božićnjak

Tko zna kad i u kojoj godini „politička elita“ općine Sveti Juraj na Bregu misli završiti dvoranu uz osnovnu školu u Pleškovcu?!? Tragikomedija koja već prelazi u farsu s elementima dramaturškog epiloga zahvaljujući glumcu godine, načelniku Anđelku Nagrajsaloviću, ovih dana poprima oblik nikad nedovršene priče.
Činjenica je što je „zaletavanje“ u raspisivanje natječaja za dovršetak dvoran, sa nedovolno pripremljenom dokumentacijom, pokrenuto od odgovorne osobe u načelniku, dovelo opet do očekivanih poraznih rezultata. Naime tvrtke Đurkin d.o.o. i Tim-gradnja d.o.o., podnijele su Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) žalbe, vrlo vjerojatno na načelnikovu Odluku o odabiru izvođača. Da žalbu razmatra DKOM, Đurkin i Tim-gradnja moraju platiti svaki po 25.000 kn u državni proračun. U slučaju da im žalba bude usvojena, naručitelj, u ovom slučaju iz općinskog proračuna platiti će se 50.000 kn, plus troškovi pokretanja žalbenog postuka, dakle oko 100.000 kn.
Ukoliko DKOM poništi Odluku o odabiru, potrebno je raspisati novu javnu nabavu, ali naravno opet uz bespotrebno trošarenja novca iz općinske blagajne, jer svaka objava košta općinu najmanje 2.000 kn, do sada je oko 10.000 kn potrošeno bespotrebno. Koliki je šlamperaj bio prisutan prilikom izrade troškovnika govori i činjenica što je zatraženo dva puta pojašnjenje natječajne dokumentacije od strane ponuditelja.
U Troškovniku se nalazi stavka „Nepredviđeni radovi“ i još veći apsurd, „Eventualno nepredviđeni radovi“, što je odraz krajnje neodgovornosti, nesposobnosti i neznanja naručitelja i poznavanje temeljnih znanja. Ova činjenica je još žalosnija, jer postoji osoba sa položenim ispitom voditelja postupka javne nabave zaposlena u općini, a čije školovanje je pogađate platila općina tj. svi mi Jurovčani. Od voditelja javne nabave se očekuju profesionalna znanja i vještine potrebne za donošenje odluka o planiranju, financiranju, vrednovanju, ocjeni, provedbi i kontroli strategije javne nabave, a sve te sposobnosti trebale su biti sadržane u jednoj osobi zvanoj Karolina Karničnik.
Transparentnost objave natječaja je također na najnižem, zapravo poraznom nivou, jer nema nikakvih „tragova“ na internet stranicama općine da je blamaža, pardon, natječaj u tijeku. Objava o početku nabave, sastav Povjerenstva za nabavu, a na stranicama javne nabave nije ni objavljena informacija o predatoj žalbi, što je suprotno zakonu. Bitno je da se na internet stranicamam nalaze rezultati testiranja i testova za komunalnog radnika, a možda bi bilo interesantno da konačno javnost testira sve službenike općinske uprave koje masno plaćamo za neznanje i neprofesionalnost u obavljanju poslova od administracije do komunalija, uključujući i načelnika kao i zamjenika Damira Novaka, za kojeg još uvijek nitko nema pojma što radi i gdje se kreće sa svojom naknadom od 2.000 kn mjesečno, teškom mukom odvojenih novaca obveznika poreza.
Ukratko, još dugo, dugo nažalost samo puna usta priča o svem i svačem što se dvorane tiče. Zato predlažem da se načelnik sa svojim zamjenikom ispriča svoj dječici što im je „ukrao Božić“ već tko zna koji puta u nedovršenoj dvorani.
N.N. (podaci poznati Uredništvu)

Izvor: 3061