Glas javnosti 26.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

O imenu Gimnazije u Čakovcu

Primivši pozivnicu za predstavljanje knjige 50 godina Gimnazije u Čakovcu, autorice Verice Mutvar, prof., ostali smo iznenađeni formulacijom na toj pozivnici da će se predstavljanje održati u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec.
U čudu smo se zapitali od kada ovo ime našoj Gimnaziji, i čemu služi ponovno nadijevanje imena koje je tijek demokratskih promjena u školstvu otklonio pred dvadeset godina? Čemu služi ova retardacija i za čije interese se ona javlja? Da nije možda s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih, ili, u što sumnjamo, za snažniju znanstveno-obrazovnu afirmaciju ustanove? Još se stotinu pitanja može postaviti na tu temu koja ostaju nerazjašnjena, budući da je ovo imenovanje obavljeno bez upoznavanja šire javnosti, a da ne govorimo o općem konsenzusu koji je neophodan, a koji je u ovoj prigodi namjerno zaobiđen.
Opravdani prosvjed protiv takvog postupanja potkrepljujemo ovim argumentima.
Davanje, dodavanje, oduzimanje imena jednoj tako značajnoj ustanovi kao što je Gimnazija, u demokratskom društvu može biti samo pitanje općeg društvenog dogovora, svih relevantnih društvenih čimbenika, a ne samo vladajuće političke opcije. Nametanje jednostranih rješenja, kao u ovom slučaju, vodi k tomu da će se s promjenom vlasti mijenjati nametnuto ime, što nikako ne spada u civilizacijsko ponašanje. Za ugled i afirmaciju tako značajne obrazovne ustanove moramo skrbiti svi, bez obzira na svjetonazor i lijevo-desnu političku orijentaciju.
Nitko još do danas nije objasnio zašto baš to ime za Gimnaziju Čakovec „Josip Slavenski“. Koje su poveznice koje bi sugerirale logičnu vezu između toga skladatelja, njegovog opusa s Gimnazijom Čakovec? Zar samo to što je rođen u Čakovcu? U Čakovcu  njegovo ime nosi jedna ulica i pjevački zbor. Primjereno je da konzervatoriji, glazbene škole i zborovi nose njegovo ime, ali za ovu našu čakovečku Gimnaziju primjerenije je jednostavno ime Gimnazija Čakovec, kako je to u kamenu upisano na njezinom pročelju i kako ime nose, primjerice, sve zagrebačke gimnazije i susjedna varaždinska. To ime ujedno sugerira otklon od politikantskih, ideoloških nadmetanja i zastranjivanja. Pritom se odmah postavlja pitanje a što je s opredjeljenjem Čakovec grad Zrinskih?
Iz pozivnice i logotipa otisnutog na omotnici nije jasno treba li ime „Gimnazija Josip Slavenski“ i „ Gimnazija Josipa Slavenskog“ od sada biti i službeno ili je to samo nostalgični pokušaj da ožive neke mantre iz vremena „bratstva i jedinstva“?
Ako je u pitanju ovo prvo, onda moramo skrenuti pozornost favoritima da je rodno ime kompozitora Josip Štolcer, samoprozvani Slavenski, a ne Josip Slavenski, kako to oni proizvoljno navode. Zbog ovog od jugonostalgičara favoriziranog prezimena „Slavenski“nekadašnji je partijski komitet naredio da se u svrhu jačanja „bratstva i jedinstva“ čakovečka Gimnazija po njemu tako prozove. Nitko o tomu nije konzultirao struku, uposlene, a kamoli širu javnost. O tomu se nije moglo raspravljati, čak je bilo opasno pomišljati o raspravi. U vrijeme kad su gradovi dobivali imena po živućim osobama, (sjetimo se svih onih Titograda, Kardeljeva, Pucareva, Kidričeva pa Lenjingrada, Staljingrada itd., pa imena dodjeljivana brojnim ustanovama i školama), narod je naprosto otupio i postao imun na tu rabotu. Ponadali smo se da smo iz tih stranputica davno izašli i da nam se to nikada više ne će ponoviti. Nažalost, ponavlja nam se u perfidnijem obliku pokrito formalnim odlukama upravljačkih tijela. Ovo danas, u odnosu na širu javnost, ispada kao svojevrsni inat ili podvala koja je svojstvena odavno prevladanom komunističkom i udbaškom sustavu. Valja ovdje još dodati da se kreatori te podvale skrivaju braneći skladateljsku veličinu J. Štolcera, koju, dakako ne treba braniti, i poglavito su redom bez glazbene naobrazbe, da ne kažemo i bez glazbenog sluha. Bilo bi utješno da bar razumiju jednu ili dvije rečenice iz njegovih partitura. Iz navedenih činjenica slijedi da je do ovoga nametanja imena, odnosno prisvajanja od strane Josipa Slavenskog, što se može pročitati na logotipu, došlo iz politikantskih razloga zbog čega je dužnost razumnih ljudi da odlučno protiv toga protestiraju. Na koncu, u ovako teškim kriznim vremenima kad nam prosvjeta grca u brojnim problemima, svatko si može postaviti pitanje - zar nemamo pametnijeg posla?
Ova ugledna ustanova trebala bi nositi ime budućeg međimurskog velikana svjetskog značaja koga će, ako Bog da, roditi ovaj kraj i njegovo školstvo.   
Bivši profesori
Gimnazije Čakovec

Izvor: 3009