Glas javnosti 11.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Politika odlučuje o odgojno-obrazovnim programima?

Poštovani obraćamo vam se ovim pismom razočarani i namjerno odabravši ovaj dan kada je u D. Kraljevcu davne 1861. godine na međimurskoj grudi rođen Rudolf Steiner, filozof, odgajatelj, pisac, ezoterik, i glavni utemeljitelj antropozofije i waldorfske pedagogije koja se provodi u mnogim vrtićima i osnovnim i srednjim školama u svijetu. No, ta ista waldorfska pedagogija nije dobra za odgoj djece u Dječjem vrtiću Fijolica Prelog! Naravno da nije, kad o odgojno obrazovnim procesima umjesto struke, odlučuje politika. 

Naime waldorfska pedagogija prihvaćena je i uvrštena u hrvatske pedagoške standarde i kao takva se provodi u mnogim odgojno obrazovnim ustanovama kod nas. Dječji vrtić u Prelogu ima osposobljeno osoblje za provođenje programa waldorfske pedagogije, koje predaje i u Centru dr. Rudofa Stainera u D. Kraljevcu, te se u vrtiću treba oformiti waldorfska grupa. U njemu već postoji vjerska grupa koju pohađaju mališani iz grupe Bubamara i koja dobro funkcionira. Čuvši za formiranje takve grupe mnogi roditelji su pokazali zanimanje za isto i na tu temu je trebao biti održan sastanak s roditeljima koji je -odgođen. Saznalo se da je sastanak odgođen jer se waldorfskom odgoju protive predstavnici politike koji sjede u Upravnom vijeću vrtića. To isto Upravno vijeće vrtića, u kojem sjede i predstavnici politike (iako bi ono trebalo biti sačinjeno od stručnih osoba a ne političara), je na svojoj predzadnjoj sjednici donijelo odluku o stvaranju vrtićke waldorfske grupe. Iako je na toj sjednici jednoglasno o tome donijeta odluka, koju je i podržao predstavnik roditelja i odgajatelja kao i ravnateljica Brankica Mezga, sazvana je još jedna sjednica, na kojoj su se predstavnici gradske vlasti, Goran Gotal predsjednik Gradskog vijeća i Silvija Crnković , gradska vijećnica Grada Preloga, iako su prvotno bili za taj projekt, oštro suprotstavili takovom programu bez suviše opravdanih i obrazloženih razloga. 

Pitamo se stoga mi roditelji, tko smo mi u ovoj priči i naša djeca, zar mi nemamo pravo na izjašnjavanje, zar se nas ništa ne pita, već će o tome odlučivati političari. E, pa oprostite gospodo iz politike ali vi nećete, niti ne smijete, odlučivati o našoj djeci i kakav će ona odgojni program pohađati već je to pravo svakog od nas roditelja. Sve je otišlo tako daleko da se ravnateljici Brankici Mezga od strane gospodina Gotala prijeti uvede li waldorfsku grupu da joj neće biti prihvaćeno financijsko izvješće što je zaista sramotno i zabrinjavajuće. 

Stoga gospodo političari poruka roditelja vam je jasna odgoj djece prepustite roditeljima i odgajateljicama koje su za to stručne a vi se primite posla da bi mi roditelji boravak naše djece u vrtiću plaćali što manje, jer i onako Prelog ima jedne od najskupljih vrtića. A vi gospodine Gotal, kao predstavnik gradske vlasti, mogli bi se ugledati na Općinu Goričan iz koje i sami dolazite. 

Tamo se puno više općinskog novca izdvaja za odgoj i obrazovanje, pa se i vi sa svoje pozicije predsjednika Gradskog vijeća izborite da i kod nas cijena vrtića bude jeftinija, barem na razini kako je to u Goričanu, te da i naša djeca imaju besplatnu prehranu u školskoj kuhinji kako je to primjer u toj općini. Založite se da se iz gradskog proračuna izdvaja više sredstava za vrtić kako bi roditeljima bilo lakše podmirivati ostatak troškova, umjesto da se gurate tamo gdje vam nije mjesto i određujete koje odgojne programe će pohađati naša djeca, to prepustite nama roditeljima.

Roditelji djece Dječjeg vrtića Fijolica Prelog

Izvor: 3124