Glas javnosti 06.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Pred sudom zbog neumoljivosti birokracije (II.)

Izjava dobrovoljnog vatrogasca da nakon 30 godina služenja narodu bude sve napustio nikoga nije zabrinula jer od 13. siječnja o. g. kada je objavljena u »Međimurju« nije bilo demantija ili drugih reakcija. Dakle, ni općinskih, ni županijskih ni državnih ovakvih i onakvih struktura nadležnih i odgovornih za vatrogasnu službu, koja je sustavni dio obrane od požara, a danas i službe za spašavanje i pružanja pomoći u raznim tehničkim interevencijama i prirodnim nesrećama.

Između ostalog, smo iščitavali da je predsjednik DVD Gornji Mihaljevec, Zdravko Mikulan, bio na sjednici Općinskog vijeća s razlogom da upozna vijećnike s »nezavidnom situacijom u koju je Društvo uvučeno«. Iz opisa stanja i odnosa na relaciji općina-DVD, bez stvarnog uvida u sve okolnosti, može se naslutiti kako se s DVD-om netko lopta. Da li to zaslužuje DVD-e i njegovi članovi – građani istoimene općine koji dobrovoljno, više puta pod cijenu života, zdravlja i odricanja na teret obitelji obavljaju vatrogasnu službu? Tragično je i sramotno što za loptanje s DVD-om predsednik ne dobiva utjehu, ako već ne i zaštitu, kako stoji u napisu u VZ Međimurske županije. To i ne čudi jer su VZ (od općinskih do državne) nešto lebdeće u zraku bez svojega stolca i mjesta u sustavu. Nakon uspostave samostalne Republike Hrvatske glede rada VZ 50% smo uvezli sa zapada, ali nedorečeno (županijski zapovjednik…), a 50% je ostalo iz socijalističkog ustroja kada je predsjednik i tajnik bio »bog i batina« u paradnom svojstvu čija pristranost je doprinjela sadašnjem ustroju i položaju vatrogastva.

 Najtragičnije u svemu tome je činjenica da onaj koji je najodgovorniji u državi za sustav obrane od požara, daj Bože da je i najstručniji (?), tj. organ uprave nadležan ili resorni za vatrogastvo, bolje reči djelotvornost vatrogasne službe, nije u svojoj ulozi, već u  represivi, i to, na žalost, protiv DVD-a, dobrovoljaca. Dakle, nadležni organ koji mora štititi interese naroda i države za zaštitu od požara ne provodi postupak tko, kako i zašto se lopta s DVD-jem već isti DVD-e prijavljuje Prekršajnom sudu u Čakovcu koji, kako stoji u zapisu;«…ne priznaje akt kojim jer Općina Gornji Mihaljevec odlučila da DVD Gornji Mihaljevec više nije  središnje društvo.« 

 Rezultat loptanja je 2014. kako piše bila kazna DVD-a sa 4.500 kuna i predsjednika Društva sa 1.500 kuna. Treba li spominjati da su to dobrovoljci, humanitarci. Zašto? Zato što zapovjednik i dozapovjednik Društva nisu »ispunili uvjete koje su morali kao pripadnici središnjeg društva Općine Gornji Mihaljevec«, koje to više nije od 2011., dodajmo ne svojom krivnjnom.

Budući se u napisu ne spominje ime organa uprave već samo »nadzor inspektora iz Varaždina« neophodno je potrebno zapitati se koji je to organ uprave nadležan za vatrogastvo; MUP, Uprava za zaštitu i spašavanje, ili…? To zato što je taj, ili takovi slučajevi (o tome je već autor pisao u »Međimurju«) presedan u vatrogasnoj službi i kao takav treba biti debelim slovima zapisan u povijest, dakako, negativno, a ne pozitivno. Neprimjerno je i neshvatljivo da organ uprave nadležan za vatrogastvo podnosi prekršajne prijave protiv vatrogastva, službe koju ustrojava, usavršava, nadzire, pomaže, brine o njoj u ime države i naroda. To znači da nešto nije dobro posloženo ili nešto nije uredu u sustavu. To izjavljujem s puno moralne i materijalne odgovornosti jer sam bio dugo godina inspektor za zaštitu od požara i nikada nismo podnosili prijavu, kaznili, rad DVD-a i dobrovoljaca. Na žalost, to se događa od samostalne Republike Hrvatske. 

Takve sitnice mogu postati veličine sa velikim i dalekosežnim posljedicama kada je riječ o tradiciji dobrovoljnog vatrogastva u Međimurju koje spada u sam vrh i uzor europskog vatrogastva. Narod reče: »Kada se drvo poruši treba dugo čekati da zraste novo, drugo.« Poigravanje s nečijom voljom za dobrovoljni angažman u situacije koje mnogi izbjegavaju, odnosno kakvima su danas izloženi vatrogasci nije primjereno jer  mjesto Gornji Mihaljevec trebaju i profesionalci u Čakovcu sa svojom stručnošću i specifičnom opremom, ali i DVD-e Gornji Mihaljevec.

PS: U državama EU vatrogasci se poštuju, primjerice, u susjednoj Sloveniji su u anketi i akciji tjednika Nedeljski dnevnik 2010. godine proglašeni za počasne građane Slovenije, a 2014. godine su izabrani za osobe godine.

Antun Novak

Izvor: 3123