Glas javnosti 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Smeće naše štrigovsko!

Promatrajući kroz okno ekipu komunalaca koja upravo s moje “kućne deponije” odnosi vreće (selekcioniranog) “korisnog otpada”, kako ga vole nazivati naše učene ministarske i druge face, te ga odvoze tko zna kamo, prerađuju tko zna gdje, pa mi je skoro žao tog materijala kojemu ni ne znam kakvoj sudbini odlazi u zagrljaj. Mi u Štrigovi, barem jedan manji dio nas, nastojimo postupati kako to traži zakon, kako to traže organi vlasti svih razina, a što se na kraju sa smećem događa kad napusti “naše tople domove”, zna valjda samo dragi Bog i poneki osvješteni eko-političar. Možda zna barem Općina?

Nedavno smo čuli glas vlasti; konačno bi i cijela RH trebala započeti “selekcionirati” taj korisni otpad, kako ga osvješteni ekolozi vole nazivati. Pa da vidimo i doživimo to čudo neviđeno, kad će to krenuti. Prije će opet biti gužve na Markovom trgu zbog te neviđene obveze, kakva je već kod nas poznata praksa: rađe na prosvjed na Markov trg, nego razvrstavanje tamo nekakvog smeća, pa nismo ga mi napravili, furešti su to učinili, zar ne?

Glas vlasti objavio je da će, ne budu li ga slušali, primijeniti i kazne na neposlušne... itd. Znamo kako već to ide, ta uskoro će se opet bacati pijesak u oči naivnih, pa približavaju se izbori. Tko bi onda bio dosljedan sebi? Glas vlasti dao nam je do znanja, da ćemo dobiti niže cijene odvoza, budemo li koristan otpad lijepo poslagali u ekološke vreće i eko-kontejnere. Kako će to izgledati moguće je zamisliti u gradskoj sredini, korisnik do korisnika, jedan kontejner, a smeća svih sorti. Ali volio bih vidjeti kako to izgleda u Sv. Urbanu, Prekopi, Železnoj Gori - korisnik do korisnika mora “voziti” svoje smeće i kilometar daleko. A zimi niti dalje od vlastitog dvorišta. A hrupača mu je blizu! Hoće li tu marljivost potpomoći i koja stavka iz državnog proračuna? Sumnjam u to, gledajući našeg ministra financija, kako muku muči sa sastavljanjem tog BDP-a kakav bi bio po volji Briselu. Sam se ne sjeti pa da “segne u džep” svim tim našim jajoglavcima u Vladi, raznim agencijama, saboru - tamo bi bez ugrožavanja njihove egzistencije mogao namaknuti i poneku kunu za subvenciju savjesnih, koji čine dobro “široj društvenoj zajednici”, kako smo se zvali u “ona vremena”, da ne bacaju svoje smeće u susjedovu “hrupaču”.

Da malo pohvalim našu lokalnu vlast, općinu Štrigova, koja je već pred nekoliko godina započela rješavati probleme zbrinjavanja otpada na svom teritoriju, i po domaćinstvima i po cijelom krajoliku, skupljanjem i odvoženjem “korisnog” otpada. Da, na papiru je bilo sve lijepo zamišljeno, čak se Općina kadrovski ojačala osobom koja će se o svemu tome angažirati i biti glavni izvršitelj. A brine li se o tome? Pisanje zapisnika o anomalijama, koje uoče drugi pa o tome izvijeste zaduženu osobu, bez daljnjih koraka ispada sama sebi svrha, a to nije dovoljno za zaraditi svoju plaću.

Pred par godina organizirano je čišćenje smeća “po šumama i gorama”, izvučeno je šezdesetak traktorskih prikolica punih svega i svačega. I to je do danas sve - napravljeno je samo mjesto novom smeću kojeg neodgovorni pojedinci bezobzirno bacaju, a Općina niti ne reagira na tu pojavu, a kako bi onda neodgovornost pojedinca i sankcionirala. Na papiru smo svi dužni brinuti o čistoći krajolika, pa onda i općinske “strukture”. Zar ćemo i dalje tolerirati neodgovornost i bezobrazluk, gledati kroz prste pojedincima koji se usude trpati susjedove hrupače svojom “nesnagom”. Hoće li i dalje aktivnosti prestati kad se napisani zapisnici stave “ad acta”? 

Tako se problemi neće riješiti, pa čemu onda “vlast”? Pitam vas, vlast naše općine, kad ćete početi razmišljati o načinu uvođenja diferenciranih tarifa za odvoz ako do njih i jednom dođe. Hoće li se u praksi koristiti sistem objektivnosti terećenja? Da to ne ispadne po principu “podobnosti” domaćinstva, njegove “pripadnosti” u krug interesa pokojeg općinskog vijećnika?

Tko će kontrolirati realnost podataka o pojedinom korisniku? Dakako, vršitelj odvoza zainteresiran je za što povoljniji “”omjer tarifa”, drugi ugovorni partner, to jest Općina, radi svoje komocije neće se baviti tom “banalnošću”. Znamo onu o “žednom preko vode...”, a tak ne ispadne. Zar pitanja vezana uz svu problematiku “korisnog otpada” nisu u prioritetu aktivnosti općinskih “struktura”, pa da moramo sami moljakati za pravovremenu dostavu vreća itd. “Strukture” se više vezuju na aktivnosti oko proštenjskih manifestacija, “na kruha i igara” - aktivnosti. A šepa i skupljanje povrtne ambalaže. Donekle je to razumljivo, tgako se skupi više poena za neke buduće izbore, za napredovanje u hijerarhiji i slično nego oko smeća. 

A ono smrdi i ružno ga je vidjeti, posvađa dobre susjede - nije ga zgodno uhvatiti u TV kadar, pa uz njega razglabati o turističkim pothvatima koji Općinu očekuju.

Čisti okoliš bio bi najvažnija komponenta tog budućeg turizma u Općini Štrigova, loše stanje čistoće prostora neće se moći “maskirati” nikakvim japanskim mostićima ili zamišljenim vidikovcima, jer potencijalni turisti, kad dođu i zateknu ovo stanje, brzo će “progledati”, pa reći: “dođoh, vidjeh, zasmrdih od smeća”.

Općino, ti si na potezu, i ne samo na papiru!

Augustin Požgan, 

Grabrovnik

Izvor: 3094