Glas javnosti 28.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Sramotan odnos prema najboljim sportašima Nedelišća

Kao bivši sportaš, trener i sportski djelatnik aktivno pratim sva sportska zbivanja i rezultate, pa tako i one u našoj općini Nedelišće. Nedelišće kao najveća općina u Međimurju ima veliki broj sportskih kolektiva koji postižu vrlo zapažene rezultate kako u lokalnom okruženju, tako i na nacionalnoj razini, a u posljednje vrijeme, uspjesi se postižu i na europskim i svjetskim smotrama. 

Dakle, slobodno možemo reći da su naši sportaši svojevrsni ambasadori općine u Hrvatskoj pa i šire. Kvalitetan rad sportaša, njihovih trenera, logistička potpora sponzora, vodstva klubova, naravno i dotacije od strane općine, čimbenici su zasigurno što je i u prošloj 2014. godini postignuto podosta hvale vrijednih rezultata. To su prepoznali mnogi, ali nažalost ne i čelnici općine Nedelišće. Naime do današnjeg dana (dok ovo čitate je 27.4.) općina nije našla za shodno organizirati tradicionalno proglašenje najboljih sportaša općine za proteklu godinu. Na pitanje kad će biti, dal će biti, nitko nezna odgovor.  Da apsurd bude veći, napominjem i podsjećam da je na proglašenju najboljih sportaša i spotskih ekipa za 2014. god. na nivou Međimurske županije, za najbolju momčad ili mušku ekipu izabran Odbojkaški klub “Centrometal” Črečan, dok je za najbolji sportašicu Međimurja izabrana Alena Hrušoci, iz Atletskog kluba Nedelišće.

Sramotan je dakle odnos vodstva općine, prije svih načelnika i njegovih suradnika, prema sportašima, vodstvima klubova, sponzorima (firma “Centrometal” dobrano puni proračun općine Nedelišće) i svim žiteljima općine, a posebice ljubiteljima sporta koji su tradicionalno pohodili manifestaciju proglašenja najboljih i na taj način odali priznanje i zahvalnost sportašima za njihov trud, odricanja, rezultate i promociju sredine koju predstavljaju. 

Do prije samo par godina, kad se svečanost najboljih sportaša organizirala u školskoj sportskoj dvorani, tražilo se mjesto više, jer je sam čin proglašenja bio popraćen i kulturno zabavnim programom. 

U zadnje vrijeme, to je odrađivano u maloj dvorani MESAP-a, rekao bih, preskromno i na neadekvatan način rezultatima sportaša, tek toliko da se odradi. No, uvijek od goreg može i gore, pa smo eto dočekali da proglašenja najboljih sportaša niti nema. Prekinuta je dakle tradicija i to u vrijeme kad se postižu i ponajbolji dosezi u sportskom životu općine.

Možda razlog za to leži u činjenici da ponajbolji sportski rezultati već godinama dolaze iz odbojke, atletike i karatea, pa su već dosadili i bogu i vragu, što kaže jedan od čelnika općine. Pitam se, što bi rekli u Čakovcu, gdje se ime Filip Ude već deset godina izgovara s velikim poštovanjem pa to nikoga ne smeta.  Kako i bi, kad se radi jednostavno o najboljem. Kontinuitet rezultata koji postižu “Centrometal” Črečan i AK Nedelišće, potvrda su samo dobrog i predanog rada i poštenog pristupa u tim sportskim kolektivima, pa im naravno treba odati priznanje i zahvalnost.

Znam da odbojka i atletika možda nisu za nekog atraktivni kao npr. nogomet i da spadaju u takozvane “male” sportove, ali isto tako znam da su višestruko jeftiniji za općinu od nogometa, posebice kada se radi o NK Nedelišće za gradnju čijeg je velebnog stadiona ulupano brdo love.  Radi se dakle o milijunima eura, koji su dakako mogli biti svrsishodnije utrošeni za neke puno potrebnije projekte. Prije svega komunalne infrastrukture, gospodarstva, kulture, obrazovanja i slično. 

Trošak gradnje ovog velebnog objekta, koji je usput rečeno vrlo nekvalitetno izgrađen, nedovoljno iskorišten i kojim se loše upravlja, biti će uz “MESAP” još jedan godinama veliki uteg svim žiteljima općine a posebice poreznim obveznicima i kočnica za daljnji razvoj, no to je već neka druga tema.

Na kraju, dakle, pitanje za vodstvo općine, poglavito načelnika, zbog čega nije održano proglašenje najboljih sportaša općine za 2014. godinu? 

Dali su razlog nepostojeći kriteriji za ocjenu uspješnosti nekog sportaša ili sportskog kolektiva (koje upravo načelnik ne želi, kao ni formiranje “Zajednice sportova” općine kao npr. u Prelogu), ili pak mu to nedozvoljava drug Mladen Novak njegov politički mentor, ili možda njegova supruga Ivanka, inače zamjenica načelnika, koji defakto i vode općinu Nedelišće.

Netko je jednom rekao, “svatko ima vlast kakvu zaslužuje”. Ja se ne bih složio. Smatram naime da Nedelišće zaslužuje bolju vlast.

Zadrti Črečinčar, 

F.N.

Izvor: 3131