Glas javnosti 12.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

"Što će biti brže: pomoć ili smrt" (II.)

Centar za socijalnu skrb je nudio smještaj, ali…

 

Molim Vas da u skladu sa čl.56. - 58.Zakonom o medijima (NN 59/04,84/1 i 81/13) objavite odgovor kojim se bitno nadopunjuju sporni navodi o činjenicama i podacima u objavljenom  članku u Vašem listu od utorka, 4.studenog 2014. godine pod naslovom „Što će biti brže: pomoć ili smrt“ autorice gđe. Željke Drljić. Nadamo se da ćete isti objaviti radi objektivnog informiranja Vaših čitatelja kao i zbog iznesenih nepotpunih činjenica  zbog čega je počinjena šteta ugledu Centra za socijalnu skrb Čakovec i nadležnoj socijalnoj radnici  kojoj se imputira  propust u radu. 

Prije svega potrebno je istaći da je zakonska obveza djece da uzdržavaju i brinu o svojim starijim i radno nesposobnim roditeljima, te da je nadležna socijalna radnica u opisanom slučaju zanemarivanje gđe M.B. od strane njezine djece, postupala u skladu sa zakonskim propisima i upozoravala ih da majku zbrinu na adekvatan način. Unatoč tome njezina djeca to nisu učinila, te je imenovanoj u dva navrata ponuđen smještaj od strane Centra, koji je odbila s naznakom da će još razmisliti o tome. Na zahtjev nadležne socijalne radnice imenovana je  nedavno obiđena od patronažne sestre koja je utvrdila da imenovana nije životno ugrožena, dobrog  je psihofizičkog stanja, no zbog poodmaklih godina ne može se predvidjeti kada će joj se nešto dogoditi. Uvjeti stanovanja u kojima imenovana živi su nezadovoljavajući i naravno da ćemo pokušati imenovanu zbrinuti i smjestiti prije zime, ukoliko to ne učine njezina djeca. Međutim, u tom slučaju Centar će poduzeti i postupke kojim će se zaštiti prava gđe M.B. 

Važno je napomenuti da slučaj gđe.M.B. nažalost nije izuzetak, da u našem društvu postoji mnogo  starijih osoba  o kojima vlastita djeca ne vode brigu. Stoga bi bilo korisnije u javnosti apelirati na moralnu i zakonsku obvezu građana da zbrinjavaju vlastite starije roditelje nego krivnju svaljivati na sustav socijalne skrbi. U sustav socijalne skrbi trebali bi ulaziti samo nezbrinute starije osobe bez vlastite djece ili ugovornih  obveznika uzdržavanja  jer  troškove njihova smještaja i zbrinjavanja podmiruje Centar.

Antonija Canjuga, ravnateljica CZSS-a Čakovec

Izvor: 3107