Glas javnosti 06.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Tko onečišćuje šume?

Ukazujem na jedan problem vezan uz prilazne rampe koje su postavljene od strane Hrvatskih šuma, a s ciljem “zaštite okoliša” od nesavjesnih građana. Rampe su na lokacijama oko Pušćina i Gornjeg Hrašćana. Hrvatske šume su u suradnji sa još nekim udrugama uzele sebi za pravo blokirati žiteljima i izletnicima pristup sa motornim vozilima do same rijeke Drave postavljajući 4-5 rampi. Naravno, takvo ponašanje neće spriječiti ribiče i izletnike da dolaze na sprudove omiljene rijeke (da se kupaju tokom ljeta i roštiljaju !) pa se rampe zaobilaze. Da bi se to spriječilo netko iz Hrvatskih šuma dovozi građevinski otpad na puteljke oko rampi i pokušava spriječiti obilažanje istih. Tokom cijele zime one su zatvorene i zaključane.

 Vjerujem da je svima u cilju da nam obale rijeke Drave budu čiste, da se ne devastiraju i zagađuju, a upravo to su napravili odgovorni iz Hrvatskih šuma.  

Na varaždinskoj strani je isto obala rijeke Drave međutim tamo nije postavljena ni jedna rampa, svi su šumski putevi slobodni za prolaz ljubiteljima prirode i izletnicima a nema ni udruga koje bi sebi prisvajale rijeku i štitile je od nesavjesnih građana na taj način da blokiraju pristup svima ostalima.  Rijeka i njene obale su javno dobro isto kao što su i šume koje su dane Hrvatskim šumama na upravljanje. 

Svi šumski putevi koje se ne koriste će zarasti i neće biti od koristi nikome. Zaista ne vidim razlog zašto ljudima blokirati pristup na takav način a nakon toga licemjerno činiti baš ono što žele spriječiti isto kao što je čudno da nitko od tih silnih zelenih udruga nije primjetio dovoz građevinskog otpada?

Robert Moharić​​

Izvor: 3123