Glas javnosti 28.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 04.10.2016. 11:16.

Sjećamo li se?

Zaboravljeni Karlo Mrazović Gašpar, politički dužnosnik iz Središća

Si videl, su zaboravili spomenuti našeg Gašpara, a Baltazara Jalšovca dvapot?, veli mi susjed Lenek nakon što je 1. studenog gledao tv emisiju Lijepom našom snimljenu u Murskom Središću kad su svojim pozdravnim govorima nastupili i gradonačelnik i župan.

Gradonačelnik je, spominjući znamenitosti Središća, naveo da iz zaselka Štrukovca potječe i bivši potpredsjednik Sabora liberal Baltazar Jalšovec. Svakako znamenitija ličnost, rođena u Središću, Karlo Mrazović Gašpar, svojedobno predsjednik Prezidija Sabora, nije spomenut. Zašto, pitaju se zasigurno mnogi mještani i uopće stariji Međimorci koji se sjećaju Mrazovićeve aktivnosti.

U Enciklopediji Leksikografskog zavoda i u Međimurskom biografskom leksikonu piše da je Gašpar bio sudionik triju revolucija: one u Mađarskoj 1919.; građanskog rata u Španjolskoj 1936.-1939. te jedan od organizatora ustanka u Hrvatskoj 1941. Bio je vječnik ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Proglašen je narodnim herojem (jedan od trojice iz Međimurja). Poslije rata bio je na dužnostima ambasadora u Moskvi, Budimpešti, Meksiku, Kubi, Kostariki, Hondurasu i Panami. Pamtimo ga i kao predsjednika Prezidija Sabora SRH.

Zar to nije dovoljno da se u svakoj prigodi mještani Središća pohvale da iz njihove sredine potječe i tako slavna ličnost kao što je bio Gašpar? I da uspomenu na njega vidno obilježe u svom gradu. Osobno ga se sjećam kad je ujesen 1945. došao u Prelog da sudjeluje u pripremama izbora za Saveznu ustavotvornu Skupštinu. Bio je kandidat Međimurja. Izabran je golemom većinom.

Izvor: 3109