Glas javnosti 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

Zaštitimo naše ježeve!

Zbog načina prehrane, a i da preživi, ježevi se u posljednje vrijeme sve više drže uz naseljena mjesta. Tu nalaze zaštitu, hranu i podižu mladunce. Jež je jako korisna životinja. Aktivan je u predvečer i po noći. U našim vrtovima i okućnicama hrani se puževima, glodavcima, glistama i sitnim kukcima.
Danas, kad se manje-više svi borimo s najezdama puževa golaća koji čine velike štete na povrću, jež je najbolji za njihovo učinkovito suzbijanje. Međutim, on ima samo jedan jedini problem! To je prometnica koja u ovo proljetno vrijeme za njega zna biti kobna. Zašto? Zato što njih najviše strada od naleta vozila. Pojedini vozači niti ne prikoče i tako im pomognu da prijeđu prometnicu, nego ih bez milosti gaze svojim vozilima. Žalosno!? Na taj se način istrebljuje ježeve i neće proći dugo vremena da uopće nećemo više imati ježeve u našoj okolini. Baš u ovo vrijeme ježevi podižu mladunce i ako je ženka u potrazi za hranom, a auto je pregazi, mladi ježići, koji su ovisni od majčinog mlijeka, vrlo brzo uginu. Ne znam jesu li ŽUC ili neka druga javna ustanova poduzeli bilo kakve korake u svezi zaštite ježeva od naleta vozila na našim prometnicama.
Ovaj apel pišem zato što sam u više navrata ovih dana naišao na pregažene ježeve. Ove nedjelje, u prijepodnevnim satima vozio sam se iz Nedelišća prema Čakovcu, pa prema Novom Selu Rok, sve do Sivice. Samo na toj dionici prebrojao sam šest pregaženih ježeva. Tragedija!
Koliko su ježeva tog vikenda na području cijele Županije vozači pregazili - možete zamisliti!
Josip Horvat Majzek,
Čakovec

Izvor: 3084