Glas javnosti 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Želimo sačuvati zeleni Goričan!

Poštovani građani Goričana. Zahvaljujemo vam se na lijepom odazivu u izjašnjavanju -  peticijii, pokrenutoj   protiv izgradnje kompostane i popratnih sadržaja u neposrednoj blizini naselja Goričan. 
Zaista smo prepuni zadovoljstva što je  prvi puta na ovim prostorima zaživjela inicijativa građana koju bi aktualna vlast trebala prepoznati prije potpisivanja iste.
Nismo ništa novo izmislili, vi ste ti koji ste nam dali inicijativu. Vaše potpise i povjerenje  ne smijemo i nećemo nikad iznevjeriti jer nam je jedini interes, isto kao i vama Goričan.
Ali kakav Goričan ?
-Goričan koji nije na kraju svijeta ( bez kanalizacije, dvorane ...).
-Goričan koji ne odumire ( svako malo se mlade obitelji sele u Prelog ili Čakovec).
-Izvršnu vlast koja će živjeti sa mještanima i u dobru i u zlu, a ne ih stalno  obmanjivati .
-Goričan sa vjerodostojnim političarima ( cesta Goričan-Kraljevec). U predizbornoj kampanji kanditat za načelinka  govorio je da istu radi i financira općina, a kad su ga mještani nakon nekog vremena upitali zašto cesta nije završina, odgovorio je da je to u ingerenciji ŽUC-a. 
-Goričan gdje če se moći provoditi zakoni  ( pokušaj zabrane govora na danu sjeća nja za žrtve Vukovara,  “udaljavanja” neistomišljenika cca 5 km.
-zakonodavnu vlast koja će biti dosljedna ( za referendum na državnom nivou DA, a za općinski NE )
-Goričan koji će imati sve što suvremene sredine koje su proračinski manje davno imaju.
-Goričan koji neće biti pod “protektoratom” većih sredina.
Aktualnu vlast u Goričanu može biti stid što nisu kadri odgovoriti na samoorganiziranje građana, i radnje koje su bile poduzimane s ciljem da mještani  odluče  želi li kompostanu i ostale popratne sadržaje u svom mjestu.  Načelinka uopće nema u Goričanu, donačelnik te predsjednik Vijeća možda ni ne znaju na koji način odgovoriti  na volju građana (uopće ih to nije briga ili jednostavno moraju misliti kako ima nalaže općinski načelnik).  Najlakše je da se putem općinskih internet stranica te novina obrati strana koja ima najviše interesa u kompsotani i ostalim sadržajima.  Svi znamo da je to GKP Pre-kom. 
Možda je ova rečenica koja sada slijedi trebala biti demantij te zainteresirane strane u vašem cijenjenom listu od  15. 11. 2013. godine od rukovodstva Pre-koma. Razmišljali smo da li da se odazovemo na te komentare irelevantnog subjekta Općine Goričan, ali biti ćemo toliko korektni, u ime mještana Goričana koji su nam dali povjerenje sa 833 potpisa, što iznosi 34,7 %  ukupnog glasačkog tijela općine Goričan. Nećemo ulaziti u bit stvari, ali ćemo “autorima” prezentacije odgovoriti da prezentacija kompostane pred 45 ljudi u mjesecu kolovozu govori o tome koliko su mještani Goričana bili obaviješteni o planiranim budućim „investicijama“ u općini Goričan.
Bitne strateške odluke ze mjesto ne donose se 2/3 odlukom u Općinskom vijeću, nego tu odluku moraju donijeti mještani Goričana. Ne uvažava se volja 1/3 vijećnika o izjašnjavanju  mještana. Odluka će biti donešena referendumom i njegovo ostvarivanje nam je sada jedini cilj. Sa svoje stane smo poduzeli sve potrebno i uopće ne sumnjamo u uspješnost referenduma. Nama je veoma poznata materija o održivom razvoju lijepe naše,  samim tim i gospodarenje otpadom. I znamo što se gdje skuplja i radi ( profitabilni reciklažni otpad u Prelogu ), a i šire prosvjedi u Zagrebu, Rijeci... i znamo da u Goričanu moramo imati reciklažno dvorište..
Stoga  nam nije  namjera destabilizirati odnose u donjomeđimurskim naseljima, posebice sa gradom Prelogom, ali mislimo da je zaista više dosta autokratizma a i u nekim segmentima totalitarnog ponašanja.
A to što se to i jednima i drugima ne sviđa, neka više budu uz onoga koga zastupaju-narod.. ili će možda poduzimati neke druge radnje i postupke...?
Strahovlade, te kultovi ličnosti su stvar prošlih vremena, grubi nazivi u novinama te  načini zaštrašivanja pučanstva u medijima, neće proći, kao ni ovaj “vaš” projekt u Goričanu,, svidjelo se to vama ili ne, i onima  koji se javljaju u medijnima i oni koji šute..,
Građanska inicijativa „Za čisti Goričan“ 

Izvor: 3059