Gradovi i općine 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

13 svećenika – jedna generacija

Lipanj je mjesec obilježavanja obljetnica matura. Jedna kojoj smo nazočili u ponedjeljak, 16. lipnja u Svetoj Mariji bila je drugačija od drugih, a došao je i varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak. Tu čast učinio je grupi od 30-ak polaznika koji su se okupili kako bi proslavili 40-godišnjicu misništva, odnosno, 40 godina svoga zaređenja za svećenike. Svjedočio im je tadašji nadbiskup Franjo Kuharić. Svi su oni pošli u Sjemenište, na zagrebačkoj Šalati, a tada  ih je bilo 153.

Sve ih je sad u Svetoj Mariji okupio svetomarski župnik vlč. Pavao Markač koji je, kao uvijek dosad, velika i široka srca otvarao vrata sredine u kojoj živi i radi u službi Boga. Pozdravljajući skup, on je posebno zahvalio biskupu na dolasku i čestitkama. Glavna svečanost uz mnoštvo je vjernika održana u crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije. Koncelebriranu svetu misu i propovijed predvodio je biskup msgr. Mrzljak uz pomoć msgr. Vlade Lukende iz Prnjavora i domaćeg župnika vlč. Markača. U nadahnutoj propovijedi biskup je podsjetio na dug i mukotrpan put do svećeničkog zvanja koji je bio posut mnogim izazovima onoga vremena.

- Škola u koju ste vi išli bila je škola zajedništva, mjesto preispitivanja odabranog puta. A odabrani put temeljio se na tome kako ljubiti svoj narod. Bila su to druga vremena u kojima se prema Crkvi gledalo drugim očima. Primili ste sakrament svetog reda da biste služili narodu i otada brinete da sjeme Božje riječi pada na plodno tlo. Mi smo svi pri kraju drugog poluvremena i želimo da se utakmica života završi dostojanstveno, onako kako ste živjeli i poučavali svoje vjernike, istaknuo je biskup. Dodao je da su ovakvi susreti dobri za evociranje uspomena, ali i da se zahvali Bogu za prijeđeni put Božjeg poslanja. Svaki je svećenik rekao nešto o sebi i gdje je trenutno u Božjoj službi, pa je njih 13-ero s oltara poručilo kako dolaze iz Svete Marije, Lobora, Čakovca, Novigrada Podravskog, Posavskih Brega, Remetinca, Jastrebarskog, Marije Bistrice, Laza Bistričkog, Bartolovca, bosanskog Prnjavora, Njemačke… Nakon svečanosti u crkvi, „generacija“ je zajedničko druženje nastavila u donjovidovečkom Hotelu Golf.

 

Izvor: 3087