Gradovi i općine 10.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

14. belički festival krumpira

Na 14. festivalu krumpira u Belici, održanom u subotu, 30. kolovoza, zapravo se i nije govorilo o proizvodnji krumpira, o plasmanu, o problematici naplate...

 

Sve su to teme koje su i široj javnosti poznate, a belički proizvođači krumpira, s kolegama iz drugih međimurskih općina, članovima Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, na Festivalu su iskoristili (nakon beličke Velike meše) zadnju priliku za opuštanje, zabavu i druženje prije nego se intenzivno krene u polja. Ne samo u borbu s ove godine neizmjerno nepovoljnim vremenskim prilikama zbog kojih se sa strepnjom gleda čas u nebo hoće li kišiti, čas na njive jesu li dovoljno prosušene da bi se s kombajnom ušlo u krumpirište, nego i u borbu da na tržištu ostvare barem koju lipu više od 1,50 kuna za kilogram merkantila, da bi proizvodnja bila “u plusu”.

 

Festival krumpira koji još, nažalost, ne zovemo službeno ni Kalamper ‘z Međimurja ni Međimurski kalamper jer “brendiranje”, odnosno, utemeljenje robne marke ide neobjašnjivo dugo, tradicionalno je započeo povorkom alata i strojeva od motike do današnje “pakirke”. Gosti pridošli sa strane, manje upućeni u proizvodnju krumpira ili poljoprivredu uopće, mogli su jasno vidjeti što se sve danas - da bi se zadržala konkurentnost na tržištu - mora kupiti, pribaviti, organizirati - u vremenu u kojem je motika tek suvenir prošlih vremena. Današnja “motika” košta nerijetko (kao radni komplet stroja i priključka) više od 50.000 eura.

 

Dragutin Taradi, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, i Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica, u kratkim su, nepretencioznim govorima naglasili zapravo dvije svari.

 

Prvo - danas se međimurska proizvodnja krumpira odvija u skladu sa standardima integrirane poljoprivredne proizvodnje, a uzgajivači krumpira nastoje, usprkos uvijek niskim otkupnim cijenama, visokim ulaganjima održati proizvodnju na najvišoj tehnološkoj razini.

Drugo - koliko su dobri i organizirani govori podatak da su projekti koje podržavaju IPARD i SAPARD fondovi “teški” samo u Belici 17,000.000 kuna. Baš zato je važno - apel je načelnika prema otkupljivačima - da se proizvođačima preuzeti krumpir plaća u što kraćim rokovima, drži red na tržištu, kako bi bili i - korak ispred Europske unije!

 

Uzgajivačima krumpira na Festival se uvijek odazovu i politički dužnosnici, a tako je bilo i ovaj put. Prve su došle Nadica Jelaš i Sunčana Glavak, dočekala ih je Sandra Herman, zamjenica župana koja je Beličanka, a župan Matija Posavec i zamjenik Zoran Vidović zbog drugih su obveza kasnili na svečano otvorenje. No, došli su, probali izvrsna jela od krumpira i u neformalnom razgovoru s domaćinima izmijenili vjerojatno više korisnih informacija nego da su sjedili na kakvom okruglom stolu.

Neizostavno, kao i svake godine, svoj prilog ljepoti manifestacije dali su KUD Belica, Limena glazba Belica, Udruga žena Općine Belica, a Kalamper, kalamper, kupite kalamper... ove je godne, uz pratnju tamburaša domicilnog KUD-a, otpjevala Anja Mesarić.

Pohvalnice i zahvalnice Udruge MPMK ljudima koji su svojim radom popularizirali međimurske proizvođače i promicali ciljeve svih međimurskih “krumpiraša” uručila je Sandra Herman: pohvalnice Damiru Mesariću i Dragici Šarić, a zahvalnice Danijelu Janušiću, OPG-u Vinković i tvrtki Dodlek d.o.o. 

Izvor: 3097