Gradovi i općine 27.05.2017. 23:47. Zadnja izmjena: 27.05.2017. 23:47.

Proslava

20 godina Općine Orehovica: Neželjeno dijete danas se ima čime pohvaliti

Općina Orehovica proslavila je u petak, 12. svibnja svojih prvih dvadeset godina. Kad se 1997. godine izdvojila iz sastava Općine Mala Subotica, pa je 21. svibnja konstituirano i prvo Općinsko vijeće, pred malom je Orehovicom bio veliki posao. Bili su neželjeno dijete, istaknuo je predsjednik Općinskog vijeća Branko Sušec, s malim proračunom i neposloženim sustavom upravljanja. Zorno je tadašnje prilike dočarao i načelnik Franjo Bukal, kazavši da su se te 1997. na ulicama Orehovice, Vularije i Podbresta još kupale patke i guske.

Kad su se nakon 10 godina organizirali, sustigla ih je financijska kriza, no i njoj usprkos, u narednih su 10 godina do danas uspjeli napraviti više nego u posljednjih pola stoljeća, nastavio je Sušec. Ostvarenja su sažeta u polusatni film prikazan na svečanosti, nakon kojeg je načelnik Bukal, koji orehovičko kormilo čvrsto drži već 16 godina, teško susprezao suze. - Nije bilo lako, ali neću odustati. Možda imam 60 godina, ali još mogu raditi kao da mi je 25! I ne odustajem, zbog naših 2685 stanovnika i zbog toga što imamo spremne projekte vrijedne oko 200 milijuna kuna, rekao je.

Na svečanosti su posebno istaknute i osnovna škola i župa, koje zajedno s Općinom čine temelje razvoja Orehovice. Također, pohvaljen je i rad svih dosadašnjih saziva općinskih vijeća, u kojima se zaboravljalo na politiku županijske ili nacionalne razine, te se radilo konstruktivno i surađivalo za boljitak općine i lokalne zajednice.

Svečanost su uveličali i učenici Osnovne škole Orehovica, recitatorice te mali tamburaši, a iz škole je stigao i poseban poklon povodom 20. obljetnice osnutka - pjesma koju su pripremili ravnatelj škole Željko Krištofić te učitelji Sanja Bacinger i Zlatko Bacinger koji ju je i otpjevao.