Gradovi i općine 10.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

40 godina svećeništva Pavla Markača

U Goričanu je pretprošle nedjelje, 29. lipnja, na proštenje uz Ivanje, svetom misom proslavljeno četrdeset godina svećeničke službe velečasnog Pavla Markača, “gorčkog sina“. Velečasni Markač rođen je 1948. godine u Goričanu, u seljačkoj obitelji Barbare i Pavla Markača s petero djece - uz njega, su tu bili i Barbara, Stjepan, Marija i Katarina. Već kao dijete, bio je ministrant kod pokojnog župnika Stjepana Ošlaja, a svećeničku je službu počeo 7. srpnja 1974. godine. Tijekom četiri desetljeća, kao svećenik je služio u zagrebačkim župama i u Karlovcu, a onda bliže domu, kamo ga je srce vuklo - u Imbriovcu, Legradu, Svetom Đurđu kod Ludbrega i u Nedelišću, a sada je u Svetoj Mariji. Poznat je i kao graditelj crkava, u Pušćinama, kapelica i križnih pilova te kao održavatelj svih crkvenih oltara i kipova po crkvama - sve uz pomoć župljana koji su vjerovali u njegovu riječ. Prije početka svečane svete mise, čestitke i lijepe želje velečasnom Pavlu uputili su Josip Vargec, predsjednik Cehovskog društva sveti Leonard iz Goričana, Josip Vugrinec u ime vjernika župne zajednice Goričan, a u ime Župe svetog Leonarda i prisutnih svećenika velečasni Petar Majstorović. Svi prisutni dugim su i gromoglasnim pljeskom zahvalili Pavleku, kako ga odmila zovu njegovi “Gorčenci”, za dug pastoralni i svećenički rad. U svom obraćanju i zahvali velečasni Pavao prisjetio se svoje prve svete mise, kad ga je zaredio tada zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić. Prvo je zahvalio roditeljima koji su mu dali život i vodili ga putem koji mu je već odredio Bog, a potom svima koji su ga uveli u svećeničku službu i u njoj mu pomagali, danas već pokojnima. Otkrio je kako je već u majčinom trbuhu bio određen da bude svećenik, što mu je pri zaređenju rekla majka.

- Nakon dva poroda u kojima su roditelji izgubili tek rođene blizance, kada je nosila Pavla pod svojim srcem, majka je molila dragog Boga i zavjetovala se da će - ako se rodi živo i zdravo muško dijete - mu ga prepustiti u Službu svećenika.

Na kraju je citirao papu Franju koji je rekao: “Ja sam grešnik. A tko od nas na ovom svijetu nije grešnik? U životu je važno priznati grešku, pokajati se i ne biti zlopamtilo.“

Bog Vas poživio još puno let, župniče Markač, i kaj se najdemo za deset let v Gorčeni, na proslavi pola stoljeća u Božjoj službi.

Tomislav Gudlin

Snimio Stjepan Lesinger

Izvor: 3089