Gradovi i općine 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

80 godina DVD-a Križovec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Križovec proslavilo je 80 godina postojanja, a tim je povodom na stadionu NK-a Torpedo Križovec, u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika te gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka, održana velika svečanost. Predsjednik DVD-a Saša Sanjković u svom je govoru podsjetio na začetak vatrogastva u Križovcu. Kao službeni datum osnivanja spominje se 21. svibnja 1934. godine - DVD Križovec tako ne spada među najstarija vatrogasna društva u Međimurju, ali...

- Govoriti o Križovcu sa željom da se spomene ono što njegovi mještani smatraju najvažnijim, a ne spomenuti vatrogasce i njihovu uzornu organizaciju, bilo bi svakako pogrešno jer su vatrogasci sudionici svih društvenih zbivanja na svom području. Po ugledu i, mogli bismo reći, popularnosti među vodećim su društvenim organizacijama, a po zalaganju i nesebičnosti u pružanju pomoći drugima svakako su vodeća organizacija u našem kraju, naglasio je, između ostalog, predsjednik Sanjković.

Veliki jubilej vatrogascima je čestitao gradonačelnik Dražen Srpak koji je, ponesen atmosferom, obećao da će Grad pomoći u izgradnji još nedovršenog vatrogasnog spremišta, smještenog uz Centar za posjetitelje Javne ustanove Međimurska priroda u Križovcu.

Društvo je tijekom svoje dugogodišnje povijesti imalo uspone i padove, a danas broji 34 člana i 5 pripadnika vatrogasne mladeži. Vatrogasno članstvo je stručno i fizički osposobljeno te opremljeno da može kvalitetno i efikasno obavljati sve poslove i zadatke prigodom intervencija.

Nakon mimohoda ulicama Križovca, zaslužnim članovima uručena su priznanja i zahvalnice.

V.Trstenjak

 

PRIZNANJA I ZAHVALNICE

 

Uz Zahvalnicu Gradu Mursko Središće i Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije, priznanja za poseban doprinos primili su Mihael Vinković, Tomislav Sklepić, David Munđar, Matija Bedić, David Krklec, Rudolf Novak, Josip Strojko, Sanja Franjičević i Luka Leček. Zahvalnice i prigodnu statuu dobili su Ivan Šimunković, Danijel Korbelj, Florijan Vinković i Bernard Horvat.

Također su podijeljena i uvjerenja o osposobljavanju koja su primili David Munđar, Mihael Vinković, Rudolf Novak, Matija Bedić, Saša Sanjković i Marko Strojko. Spomenice za 20 godina članstva dobili su Zdravko Strojko i Josip Frančić, za 30 godina Željko Bratinjščak i Vladimir Štefanić za 40 godina. Brončane vatrogasne medalje dodijeljene su Saši Sanjkoviću, Josipu Kostanjeviću i Leonardu Sanjkoviću. Josip Kostanjević ujedno je primio i medalju Vatrogasni veteran, dok je Marku Strojku pripala Srebrna plamenica. (vt)

Izvor: 3094