Gradovi i općine 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

85.000 kuna za socijalno ugrožene

Prema proračunu Općine Donji Kraljevec, u 2010. godini za pomaganje svih kategorija socijalno ugroženih namijenjeno je 85.000 kuna, s time da općinski socijalni program ima odredbu prema kojoj su sve osobe koje su radno sposobne, a primaju pomoć s više različitih osnova - dužne uključiti se u uređenje naselja u kojem žive.
Socijalnom kartom utvrđene su najugroženije kategorije građana prema kojima će se pomoć usmjeravati - staračka jednočlana i dvočlana domaćinstva, mnogočlane obitelji težeg imovnog stanja, umirovljenici s niskom mirovinom, invalidi, korisnici socijalne pomoći za uzdržavanje i djeca bez oba roditelja.
Tim će se kategorijama pomagati sufinanciranjem troškova stanovanja, školovanja, prehrane u školskim kuhinjama, plaćanjerm dijela ekonomske cijene vrtića, sufinanciranjem troškova liječenja teških bolesnika, pogrebnih troškova i grobne naknade...
Među kriterijima za ostvarenje prava na socijalnu podršku navedeno je, između ostalog, da se pomoć odobrava onima čiji prihod nije veći od 700 kuna po članu obitelji (u prihode se ne uračunavaju doznake Centra za socijalnu skrb). Propisano je i koja su mjerila i obilježja stanja potrebnog za zadovoljavanje osnovnih potreba samca ili obitelji kojoj se odobrava pomoć, a jednako tako postoje i kriteriji po kojima se plaćanja komunalne naknade mogu osloboditi primatelji pomoći za uzdržavanje, staračka domaćinstva, invalidi sa 70% invalidnosti, invalidi Domovinskog rata... (MB)

Izvor: 2863