Gradovi i općine 26.10.2018. 08:05. Zadnja izmjena: 26.10.2018. 08:06.

Do 27. listopada

9. Skokovi etimološko-onomastički susreti u Čakovcu

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, od 25. do 27. listopada u Čakovcu se održavaju 9. Skokovi etimološko-onomastički susreti.

Dobrodošlicu u Međimurje sudionicima skupa poželio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec dodavši: „Međimurska županija nalazi se na tromeđu kulturnih, jezičnih i nacionalnih obilježja, a Međimurci ponosno čuvaju svoj jezik. Jedan od dokaza tome je i međimurska popevka kao zaštićeno nematerijalno dobro, za koju se nadamo da će uskoro biti uvrštena na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine svijeta.“

Susreti se održavaju svake četiri godine u drugom gradu Hrvatske, a Čakovec je po prvi puta domaćin. Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt istaknuo je kako je ovo jedini skup u Hrvatskoj koji je posvećen etimologiji i onomastici, disciplinama koje imaju stoljetnu tradiciju u hrvatskom jezikoslovlju.

Otvorenju su prisustvovali ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, ali i Međimurka prof. dr.sc. Anđela Frančić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Neke od tema koje će biti obrađene su antroponimija, jadranska i slavenska etimologija, toponimija i onomastika. Etimološko-onomastički susreti posvećeni su jednom od najvećih hrvatskih lingvista, Petru Skoku, koji je ostavio dubok trag i u europskoj lingvistici.