Gradovi i općine 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Aglomeracija Čakovca vrijedna 37 milijuna kuna

Uz onu naftne kompanije INA, o čemu smo pisali prošli tjedan, u Međimurju će ove godine započeti realizacija još jedne velike investicije. Direktor tvrtke Međimurske vode Vladimir Topolnjak u ponedjeljak, 20. siječnja predao je generalnom direktoru Hrvatskih voda Ivici Plišiću aplikacijske pakete za projekte opskrbe vodom i gospodarenja otpadnim vodama na području prstena grada Čakovca.
Radi se o projektu, našoj javnosti nešto poznatijem pod nazivom Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec, ukupne procijenjene vrijednosti od 36,937.604 eura, bez PDV-a, pri čemu će Europska unija sufinancirati 73 posto, po 10 posto će resorno Ministarstvo i Hrvatske vode, a preostalih 7 posto jedinice lokalne samouprave na čijem će se području graditi.
Investicijom će biti obuhvaćena mreža javne odvodnje na dijelu aglomeracije koju čine Grad Čakovec te općine Nedelišće, Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu, Strahoninec i Pribislavec.
U okviru projekta, na području spomenutih jedinica lokalne samouprave nadogradit će se postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na tercijarnu razinu pročišćavanja, kapaciteta 75 tisuća ekvivalent stanovnika, te će se ujedno izgraditi postrojenje za obradu mulja. Nadalje, rekonstruirat će se 14,7 kilometara te sanirati 5 kilometara sustava odvodnje, za 74 kilometra proširit će se kanalizacijska mreža te izgraditi 32 crpne stanice za odvodnju otpadnih voda do uređaja za pročišćavanje. Detalj, al ne nevažan - iz mulja će se izdvajati fosfor i dušik.
Svečanoj predaji dokumentacije, uz direktore Toplonjaka i Plišića, prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, kao i načelnici općina - Šenkovec Saša Horvat, Nedelišće Darko Dania, Strahoninec Franjo Lehkec, Pribislavec Višnja Ivačić, te drugi visoki uzvanici.
Svi oni izrazili su zadovoljstvo novom kapitalnom investicijom zahvaljujući kojoj će se, uz ostalo, potpomoći i građevinski sektor.
Spremni projekti
Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u gradskoj vijećnici Čakovca gradonačelnik Stjepan Kovač i njegov zamjenik Mario Medved te načelnik Nedelišća Darko Dania rekli su i da se ulaganje odnosi na 19 manjih projekata. Od tog broja, 15 je konkretno vezano uz područje Čakovca.
- Među prva smo 4 grada u Hrvatskoj u kojima će se graditi aglomeracija i ponosni smo. Već sad, što se tiče tog područja, prednjačimo. Ovo je i dokaz svim onim zlobnicima koji su govorili da Hrvatska, pa i naš kraj nemaju spremne projekte za financiranje iz fondova Europske unije, rekao je Kovač. Zamjenik Medved dodao je da će financijska obveza Grada pri realizaciji projekta iznositi oko 900.000 eura.
Dania: Sva naselja dobit će kanalizacijski sustav
Prvi čovjek Nedelišća Dania istaknuo je činjenicu da će projektom aglomeracije biti izgrađen kanalizacijski sustav u 8 naselja koja to još nemaju, pa će svih 11 mjesta koje čine Općinu imati kanalizaciju.
- Ne samo za građane, to je značajno i za zaštitu vodocrpilišta iz kojeg se napaja 80 posto domaćinstava u Međimurju, napominje Dania. Izgradnja bi trebala biti završena do 2016. godine, nakon čega će uslijediti sanacija prometnica i rješavanje sustava oborinske odvodnje.
Župan Posavec:
Investicije se vraćaju
Dobru vijest iz Zagreba prokomentirao je i župan Matija Posavec koji je izrazio nadu da će se na javni natječaj za izvođače radova javiti i ujedinjene međimurske građevinske tvrtke koje će dati najpovoljniju ponudu i raditi na domaćem području.
- Kad zbrojimo vrijednost ugovora koji je potpisan s INA-om i ovog posljednjeg, radi se iznosu od čak 641,000.000 kuna i slobodno mogu reći da se investicije u Međimurje vraćaju na velika vrata, naglasio je Posavec.
Pokretanje postupka javne nabave za izvođenje radova i usluge nadzora očekuje se u ožujku, a zatim će započeti i sami radovi.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3066