Gradovi i općine 12.09.2020. 07:44. Zadnja izmjena: 12.09.2020. 07:44.

Muke po aglomeraciji

[Aglomeracija M. Središće] Postavljanje sustava ne prolazi bezbolno

U projektu Aglomeracije Mursko Središće cijelo gradsko područje kao i dijelovi susjednih Općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec dobit će kanalizacijski sustav. Ugovor s Hrvatskim vodama i Ministarstvom zaštite okoliša potpisan je 2017. godine, a radovi su u tijeku. No, kao što su već i brojni mještani primijetili, prometnice dugo stoje raskopane te je mnogima gotovo onemogućen prilaz kući. Kako doskočiti tome? Bila je to tema sastanka koji su u srijedu, 26. kolovoza u Murskom Središću održali gradonačelnik i načelnici okolnih općina. Odazvali su se i direktor Tegre Ivan Kolarić, direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak te direktor Međimurje-plina Nenad Hranilović.

PROHODNOST

- U cilju izbjegavanja ovih problema gradonačelnik Dražen Srpak zatražio je da koordinacija radova bude bolja. Pojedine ulice nakon početka radova trebalo bi i završiti s priključcima kako bi se kolnik i prije asfaltiranja mogao održavati i biti u prihvatljivom stanju za stanare. Sanaciju ulica trebalo bi raditi po fazama kako bi se izbjegli problemi i nezadovoljstvo mještana koji više puta dnevno prolaze tim ulicama. Smatramo da je minimum da takve raskopane ulice budu barem prohodne, bez rupa, vode i blata. Komunalni radar i predsjednici mjesnih odbora zaduženi su da promptno reagiraju i od izvođača zatraže žurnu sanaciju - izvijestili su iz gradske uprave nakon održanog sastanka. Kažu da je poseban naglasak stavljen na županijske ceste koje već jesu ili će uskoro biti raskopane. Ponajprije riječ je o Ulicama Marka Kovača, Tekstilnoj, Frankopanskoj i Martinskoj u Murskom Središću, kao i o županijskim pravcima u prigradskim naseljama i općinama. Velik izazov bit će i početak radova na državnoj cesti koja prolazi centrom Murskog Središća. Kad stigne zima, bude li i državna cesta raskopana, bit će onemogućeno čišćenje od snijega.

NEDOSTAJE RADNIKA

- Već neko vrijeme dogovaramo završetak Ulice Matija Gupca u kojoj se trenutno postavlja fekalna kanalizacija. No, potrebno je zamjeniti vodovodne i plinske instalacije te napraviti oborinsku odvodnju prije postavljanja novog tampona i asfaltnog zastora. Grad je proveo javnu nabavu i osigurao novac. Želja nam je da do sv. Barbare ili najkasnije do Božića, ulica ponovo bude asfaltirana. U idućoj godini preostaje izgradnja pješačke staze. Molimo sve uključene u projekt da se pridržavaju rokova te da se međusobno usklađuju. I ŽUC pozivamo da usuglasi sanaciju cesta nakon izvođenja fekalne odvodnje - poručili su iz gradske uprave.

Predstavnici grada i općina potom su još jednom pozvali sve mještane na strpljenje, a izvođače da budu efikasni i kvalitetni. Direktor Tegre kazao je kako se suočavaju s nizom problema. Nedostaje radne snage, poremećaj je u cijeloj građevinskoj branši, a kumovao je naravno i koronavirus. - Pokušavamo se što brže konsolidirati kako bismo imali potrebnu dinamiku u projektu aglomeracije - kaže. Uključio se i direktor Međimurskih voda pozvavši izvođača da uloži sve napore kako bi pojačao svoje timove.