Gradovi i općine 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

BELICA: Smanjen proračun i komunalni doprinos

Sjednicu Općinskog vijeća Belice predsjednica Mateja Horvatić održala je prošlog ponedjeljka, 28. listopada, s opširnim, ali zapravo rutinskim dnevnim redom.
Pred vijećnicima je bio prijedlog rebalansa proračuna Općine za 2013. godinu, kao jedina zanimljiva točka, a ostalih devet bilo je rutinsko usvajanje odluka koje se obnavljaju u istom obliku za svaku dolazeću godinu (nerazvrstane ceste, obračun i naplata naknade za razvoj vodoopskrbe i odvodnje, visina naknade dobrovoljnim vatrogascima, plan zaštite od požara, aktivnosti općinskih DVD-a u prošloj predžetvenoj i žetvenoj sezoni...).
Zanimljiva je bila i točka koja je došla kao nadopuna dnevnog reda: izmjena i dopuna odluke o komunalnom doprinosu.
OČEKIVANO MANJE
Rebalans proračuna bio je očekivan, a samo naizgled promjene su dramatične. Naime, od prvobitno planiranog opsega proračuna sa 7,100.000 kuna prihoda, jednoglasno usvojenim rebalansom proračun je reduciran na 3,896.000 kuna. Sukladno toj promjeni, reduciran je i opseg potrošnje.
U stvarnosti, ništa se bitno u redovnim aktivnostima Općine ne mijenja jer su iz proračuna smanjenog za 3,204.000 kuna izbačeni prihodi koji su trebali doći iz proračuna višeg reda, a nisu, odnosno neće ni doći do kraja proračunske godine.
Načelnik Zvonimir Taradi objasnio je – budući da u Vijeću sjede i vijećnici bez praktičnog iskustva iz ranijih mandata – da se radi o proračunskoj gimnastici koju izvode sve općine, prisiljene metodologijom koju sa svojim raspisima i natječajima nameću ministarstva i u novije vrijeme EU izvori:
- Uvijek se u proračun pišu želje izvan okvira redovnih aktivnosti Općine, međutim, mi tek tijekom godine dolazimo do informacija na koji novac iz proračuna višeg reda možemo računati, a na koji ne. Konkretno, izvjesno je da nam ove godine, primjerice, iz Ministarstva poduzetništva i obrta neće doći 580.000 kuna jer investicije koje su trebale tim novcem biti financirane nisu počele, iz Ministarstva kulture umjesto planiranih 200.000 kuna dolazi upola manje, neke investicije sa ŽUC-om neće doći na red... To ne znači da se neće realizirati, to samo znači da ne ulaze u ovu proračunsku godinu... Dinamiku tih proračunskih kretanje nemoguće je planirati jer stavljamo proračunske želje u proračun za svaki slučaj: ako nisu zapisane u proračunu, ne možemo se javiti na natječaje, a ako ne uspijemo na natječaju, moramo u brisanje tih stavki u rebalansu proračuna.
Robert Kovačec iz redova opozicije jedini je komentirao rebalans proračuna i načelnikovo obrazloženje, složivši se da je neizbježna primjena rebalansa kakav imaju pred sobom i da je doista model koji nameću ministarstva takav da se drugačije na razini općine ni ne može raditi. Tome je dodao da mu se čini da je proračun – u stalnom dijelu – korektno postavljen i da ne vidi posebnih problema u njegovoj realizaciji.
I IZNENADA MANJE
U skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu i svojim ovlaštenjima, načelnik Z. Taradi vijećnicima je na usvajanje ponudio odluku koja će razveseliti – budući da je usvojena bez problema – sve investitore.
Izmijenjena je, naime, odluka o komunalnom doprinosu za II. zonu za plaća-nje komunalnog doprinosa koja se odnosi na obračun komunalnog doprinosa za stambene novogradnje, dogradnje i nadogradnje i od dana donošenja odluke plaća se - po novom - 20 kuna za kubni metar građevine.
Snižena je i jedinična vrijednost za obračun komunalnog doprinosa za sve građevine gospodarskog tipa - garaže, pomoćne građevine i građevine s namjenom poljoprivredne djelatnosti koje se kao samostojeće građevine nalaze na građevnoj čestici – sada je komunalni doprinos 7,5 kn/m³.
M. Belčić

Izvor: 3054