Gradovi i općine 02.09.2016. 10:54. Zadnja izmjena: 02.09.2016. 11:10.

Model jedinstven u Hrvatskoj

Besplatan prijevoz za međimurske učenike i ove godine

Svi međimurski školarci, njih oko 14.000,  od ponedjeljka, 5. rujna ponovno,  isto kao i prijašnjih godina, do svojih škola mogu se voziti besplatno. O modelu financiranja prijevoza osnovnoškolaca i srednjoškolaca na konferenciji za novinare priređenoj u četvrtak na Autobusnom kolodvoru u Čakovcu izvijestili su župan Matija Posavec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec i voditelj Prometnog ureda Autobusnog kolodvora Čakovec Davor Tkalec.

Kako je kazao župan Posavec, naš je kraj jedinstven po tome što financira i prijevoz učenika čiji su domovi unutar pet kilometara do škole. Oni čiji su domovi udaljeni do dva kilometra do željezničke stanice trebali bi koristiti prijevoz vlakom. Ostali autobusom. Kad je riječ o srednjoškolcima, u našem ih je kraju ukupno 4.400. Njih 3.700 koriste prijevoz, od tog broja 600 – željeznički. Županija iz svog proračuna, odnosno iz decentraliziranih sredstava, samo za srednjoškolce godišnje izdvaja oko 3,500.000 kuna.

Učenicima koji se školuju izvan Međimurja prijevoz moraju sufinancirati roditelji. Da bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, učenici prvih razreda u svojim školama moraju podići potvrde, škole ispunjavaju prvi dio potvrde, drugi roditelji. Potvrdu, samo oni koji kreću u prvi razred, moraju donijeti u Prometni ured Autobusnog kolodvora. Učenici 2., 3., i 4. spomenuto ne moraju jer su već u sustavu. Jedini trošak za roditelje je 100 kuna koliko košta iskaznica za besplatan prijevoz.

Kako su izračunali u Županiji, modelom financiranja prijevoza, roditelji mjesečno štede 1.045 kuna, što je prosječna cijena jedne autobusne karte.

Kvalitetno obrazovanje mladih težnja je svih nas, a naša odgovornost je osigurati uvjete u kojima će učenici prvenstveno razmišljati o svom napretku i ulagati u svoje znanje, a ne se opterećivati egzistencijalnim pitanjima, poručio je na konferenciji Posavec podsjetivši i da su za osnovnoškolce osigurani besplatni udžbenici, riješen je projekt asistenata u nastavi te će ujedno, ne samo učenici već i predškolci,  od 1. listopada imati pomoćnike u nastavi.