Gradovi i općine 27.07.2016. 08:14. Zadnja izmjena: 27.07.2016. 08:22.

Optička infrastruktura

Besplatan priključak i brži pristup internetu za sve mještane Općine Šenkovec?

Sudeći prema raspravi vođenoj na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Šenkovec, Općina Šenkovec bi mogla postati druga općina u Međimurju (iza Općine Goričan) koja ima vlastitu širokopojasnu optičku mrežu. Vijećnici su razmatrali ponudu tvrtke Infrastruktura d.o.o. iz Ludbrega koja o svom trošku gradi kompletnu infrastrukturu, odnosno polaže optičke kablove na području općine, a koja je Općini Šenkovec ponudila dvije mogućnosti.

Jedna od njih je potpuno privatno vlasništvo tvrtke kojim bi ona po polaganju optičkih kablova bila isključivi vlasnik mreže, dok druga opcija podrazumijeva javno-privatno partnerstvo u kojem bi jedinica lokalne samouprave bila 20% suvlasnik izgrađene mreže. Vijećnici su skloni prihvaćanju potonjeg modela kojim bi Općina ušla u dugoročnu investiciju koja žiteljima omogućava jednak pristup novim tehnologijama i daleko brži pristup Internetu.

Općina će svakom domaćinstvu financirati priključak na optičku mrežu što košta 100 eura plus PDV po priključku, kazao je načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat. Ukupna investicija Općine Šenkovec ovisit će o broju zainteresiranih mještana, a načelnik Horvat predviđa da bi to moglo iznositi od 600 do 700 tisuća kuna. Osim bržeg Interneta situacija se za krajnjeg korisnika ne mijenja.

Mještani ništa ne plaćaju Općini već pružatelji usluga (poput T-coma, VIP-a, Iskona i sl.) plaćaju tvrtki Infrastruktura d.o.o. naknadu za korištenje mreže, od čega će 20% biti proslijeđeno Općini Šenkovec čime se ostvaruje povrat ulaganja. S druge strane, ako vlasnik mreže bude privatna tvrtka, mještani će za priključak sami morati izdvojiti 1250 kuna, a Općina Šenkovec neće dobivati postotak od naknade za korištenje.

Jednake mogućnosti za sve?

Prilikom rasprave o infrastrukturi vijećnici su se dotakli pitanja dvaju kritičnih područja – naselja Knezovec i ulice Ksajpa. Ukoliko Općina ne prihvati ponudu tvrtke Infrastruktura d.o.o. da postane suvlasnik mreže, tvrtka će izgraditi mrežu samo na ekonomski interesantnim područjima, što isključuje Knezovec i ulicu Ksajpa zbog relativno malog broja mještana. To neće biti slučaj ako se Općina Šenkovec odluči za suvlasništvo.

Mještani Ksajpe platili su priključak za kabelsku koju danas nemaju. Da se to ne dogodi i s optičkom mrežom stavit ćemo zaštitnu klauzulu i uvjetovati da se pokrije cijeli teritorij Općine, pojasnio je načelnik Horvat.