Gradovi i općine 17.03.2017. 13:58. Zadnja izmjena: 17.03.2017. 13:58.

Osjetljiva tema

Bespravna gradnja u Međimurju: Nije po zakonu? Pa što onda! Treba mijenjati zakon

Bespravna gradnja u Međimurju, prilično je osjetljiva tema, posebno kad se radi o građevinama izgrađenima unutar granica Regionalnog parka Mura-Drava, odnosno o gotovo dvjestotinjak “vikendica” koje su okitile obale naše dvije rijeke. Nekoliko ranijih pokušaja micanja bespravnih objekata slomilo se na kukavičluku političkih vlasti i pritisku općinskih moćnika. Za mandata župana Branka Levačića, pokrenuta je velika akcija, ali su bageri, koji su navodno već čekali u “zasjedi” u šikari uz Dravu, zaustavljeni, a od tada, tek povremeno, na terenu su se mogle vidjeti inspekcije kako po ogradama “vikendica” vješaju rješenja  kojima se vlasnike upozoravalo da dostave dokaze o legalnosti građevina. Inspekcije su posebno ažurne bile 2014., kada su tjedno producirale do 20-ak rješenja, ali je sve to nakon jednog sastanka održanog prije nešto više od dvije godine u Županiji stalo, uz dogovor da se općine pobrinu za proširenje prostornih planova, kojima bi se obuhvatila i bespravna gradnja, ali do sada po tom pitanju nije učinjeno ništa. 

Potvrđuje to i Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije, koji izdaje rješenja o izvedenom stanju nakon što po provedenom upravnom postupku utvrdi da su ispunjeni svi uvjeti za izdavanje rješenja. Međutim, prema postojećem Zakonu o postupanju s nezakonito zgradama, te uvjete bespravni graditelji neće moći ispuniti ako se građevine nalaze na području koje je prostornim planom uređenja općine određeno kao područje izvan građevinskog područja u regionalnom parku, osim za nezakonito izgrađene zgrade unutar tradicijske naseobine.

-U konkretnom slučaju, kaže u svojem odgovoru na naš upit pročelnik UO-a Stjepan Lacković, sve nezakonito izgrađene zgrade koje se nalaze izvan građevinskog područja, a unutar su Regionalnog parka Mura-Drava, sukladno sada važećem Zakonu ne mogu se ozakoniti. Jedan od kriterija koji Upravni odjel uzima kod odlučivanja da li se nezakonito izgrađena zgrada može ozakoniti ili ne su prostorni planovi općina, odnosno gradova koji su važili na dan stupanja Zakona na snagu, na dan podnošenja zahtjeva za donošenje rješenja o izvedenom stanju, odnosno na dan donošenja rješenja o izvedenom stanju (ako je to povoljnije za podnositelja zahtjeva), koji u svojim grafičkim dijelovima i provedbenim odredbama definiraju i uređuju građevinska područja naselja, izdvojena građevinska područja izvan naselja i izdvojene dijelove građevinskog područja, te neizgrađene dijelove građevinskog područja naselja i izdvojena građevinska područja naselja planirana za urbanu preobrazbu i urbanu sanaciju. Također iz prostornih planova ne proizlazi da bi navedena područja bila definirana i označena kao tradicijska naseobina.

Pod urbanom sanacijom u smislu Zakona o prostornom uređenju podrazumijeva se skup mjera i uvjeta kojima se poboljšava karakter izgrađenog dijela građevinskog područja i urbane mreže javnih površina devastiranih nezakonitim građenjem, a istim Zakonom propisana je mogućnost općinama i gradovima da kroz svoje prostorne planove, odnosno kroz izmjene i dopune važećih prostornih planova, odrede i dijelove izdvojenog građevinskog područja izvan naselja planirane za urbanu sanaciju. Dakle, općine i gradovi mogli su kroz svoje izmjene i dopune PP-a obuhvatiti i izdvojene dijelove građevinskog područja naselja planirane za urbanu sanaciju u svrhu uređenja i propisivanja uvjeta uređenja prostora devastiranog bespravnom gradnjom.

U konkretnom slučaju, prema podacima kojima raspolaže UO, općine unutar kojih se nalaze nezakonito izgrađene zgrade uz rijeke Muru i Dravu, a unutar Regionalnog parka Mura-Drava, nisu pokrenule postupke izrade izmjena i dopuna važećih prostornih planova kojima bi uskladile zatečeno stanje bespravne gradnje na terenu i na taj način omogućile ozakonjenje zgrada, pri čemu Međimurska županija nema zakonske ovlasti utjecati na općine i gradove u pogledu korištenja i namjene prostora.

Ostaje za nadati se da će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izmijeniti postojeći Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama u dijelu kojem bi se izmjenom ukinulo ograničenje u pogledu ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada izvan građevinskih područja unutar regionalnog parka, stoji u odgovoru UO-a.