Gradovi i općine 02.07.2016. 09:20. Zadnja izmjena: 02.07.2016. 09:31.

Afera oko NK-a Mladost u Selnici

Bivši načelnik Ignac Šardi ne prihvaća odgovornost za nogometno igralište

Nakon što se ponovo aktualizirala tema oko nogometnog igrališta NK-a Mladost Selnica, javili su se brojni svjedoci koji su otkrili neke nove detalje slučaja što je ponukalo Općinsko vijeće Općine Selnica da organizira raspravu kako bi se konačno riješio problem koji se povlači već dugi niz godina.

Uoči sjednice Općinskog vijeća koja je održana u utorak, 7. lipnja, u vijećnici Općine Selnica sastali su se akteri svih upletenih strana – bivši načelnik Ignac Šardi, vlasnik zemljišta na kojem se nalazi dio nogometnog igrališta Siniša Krištofić, potencijalni kupac zemljišta Tomica Debelec te sadašnji načelnik Ervin Vičević kao i vijećnici Općinskog vijeća Selnica.

Načelnik Vičević prezentirao je nove činjenice kazavši pritom da su se nakon napisa u listu Međimurje javili brojni svjedoci, a među njima i Josip Nađ koji je 2000. godine bio predsjednik NK-a Mladost Selnica.

Igralište se moralo širiti zbog prelaska u viši rang natjecanja te se od Općine tražilo 2000 kuna kako bi se kupio komad igrališta na koje se ono trebalo proširiti. Spomenuti komad zemljišta kupljen je od Martina Kutnjaka, iznio je načelnik Vičević. U to vrijeme načelnik Općine Selnica bio je Ignac Šardi koji je nogometnom klubu prebacio novac. Potpis bivšeg načelnika stoji i na tabularnoj ispravi od 24. veljače 2002. godine kojom je nogometno igralište iz vlasništva Općine Čakovec prešlo u vlasništvo Općine Selnica.

Općina je platila taj dio zemljišta, što su svjedoci i potvrdili, no to nije evidentirano u papirima što je propust tadašnjeg načelnika Šardija. Kasnije se ta parcela rasparcelirala te je jedan dio kupio upravo Ignac Šardi, koji je potom spomenutu parcelu u gospodarskoj zoni (zajedno s komadom igrališta koji nije bio ucrtan) 2009. godine prodao Siniši Krištofiću.

Stvar se dodatno zakomplicirala 2013. godine za vrijeme mandata načelnika Anđelka Kovačića. U to vrijeme rađen je Detaljni plan područja Štučec koji je oštetio Krištofića na način da je samo pola njegove parcele ostalo u gospodarskoj zoni, a pola je izbačeno iz nje. Iz tog razloga Krištofić se Općini Selnica obratio sa zahtjevom da ga obešteti jer je njegovo zemljište izgubilo na vrijednosti.

Nisam ja kriv nego klub i Kutnjak!

Načelnik Vičević konstatirao je da velik dio odgovornosti snosi bivši načelnik Šardi koji nije uknjižio kupovinu zemljišta, odnosno dijela igrališta. Odgovoran je i njegov nasljednik Kovačić koji prilikom sastavljana DPU-a Štučec nije vidio da se dio igrališta nalazi na privatnoj parceli i nije ga ucrtao prema stvarnom stanju na terenu, a krivac je i izrađivač plana koji je dozvolio da se to dogodi.

Prozvani Šardi je u svoju obranu kazao da je prošlo već puno godina te da se ne sjeća svih detalja. Ono čega se sjeća jest da je Općina dala spomenutih 2000 kuna klubu kao donaciju, no pere ruke od krivnje pojašnjavajući da on kao načelnik nije imao ništa s kupovinom dijela igrališta.

Ako je klub kupio igralište on ga je morao i ucrtati, odnosno uknjižiti, tvrdi Šardi.

Tadašnji načelnik Ignac Šardi ne smatra se odgovornim za nastalu situaciju

Vi ste u to vrijeme, 2000. godine, bili načelnik i bili ste odgovorni za sva zemljišta koja su bila u vlasništvu Općine Selnica. Vi ste dali klubu taj novac i kao odgovorna osoba Općine Selnice morali ste napraviti taj projekt i ucrtati taj komad igrališta, odvratio mu je načelnik Vičević pokazujući papire na kojima piše da je Općina Selnica vlasnik nogometnog igrališta, a ne klub.

Šardi je ostao ustrajan u svojoj tvrdnji da Općina nije kupila zemljište, već samo klubu donirala sredstva, ne shvaćajući pritom da klub pravno gledajući nije mogao kupiti dio zemljišta, već je to morala učiniti Općina. Krivca vidi i u Martinu Kutnjaku koji je prema njegovim riječima dva puta prodao isti komad zemlje – jednom klubu, a drugi puta njemu, obzirom da prva prodaja nije bila zabilježena u papirima.

Ja sam kupio čistu zemlju i takvu sam prodao Krištofiću. Imam papire s gruntovnice. Nisam znao da je jedan dio igralište. Ako je netko dva puta prodao istu parcelu, on je kriv!, kazao je I. Šardi.

Opet bez dogovora

Trenutni vlasnik kobnog zemljišta Siniša Krištofić sada ni kriv, ni dužan najviše ispašta. Iako je prema papirima kupio čisto zemljište, na oko 700 kvadrata nalazi se nikada ucrtano nogometno igralište, a da bi stvar bila još gora i nebuloza veća, zemljište kupljeno po cijeni od pet eura po četvornom metru izbačeno je iz gospodarske zone. Osim vlasničkih problema, zemljište je promjenom DPU-a drastično izgubilo na vrijednosti.

Ne želim zaraditi, a niti klubu uzeti igralište koje se sada nalazi na mom zemljištu. Samo želim povrat onoga što sam uložio, kazao je S. Krištofić.

Općina za ponovnu kupovinu zemljišta ne želi ni čuti, što je logično jer je zemljište već plaćeno, te odgovornom osobom drži Šardija koji ne želi prihvatiti krivicu i snositi posljedice. Jedino što je nakon sat vremena rasprave dogovoreno jest da će se ponovo sastati kako bi se dogovorili.