Gradovi i općine 10.03.2016. 12:25. Zadnja izmjena: 10.03.2016. 19:03.

Perivoj Zrinskih

Borba protiv vrana u Čakovcu - fizički uklanjali gnijezda

Posljednjih nekoliko godina bilježimo nastojanja Grada Čakovca da smanji velik broj vrana gačac u Perivoju Zrinskih pri čemu su korištene različite metode. Primjerice, bili su postavljeni baloni s ilustracijama mrtvih vrana te zvučni uređaj koji je emitirao glasanje ptica grabljivica, a što je trebalo uplašiti i otjerati vrane. Ubrzo se međutim pokazalo, a to su kasnije priznali i u Gradu Čakovcu, da spomenuta metoda nije polučila željeni rezultat. Iznijet je podatak da su u prosincu 2013. godine u Perivoju bila 173 gnijezda, a u ožujku 2014. godine njih čak 517. Lovci su u tom razdoblju u okolici Čakovca odstrijelili 115 jedinki, dok je živolovkom uhvaćeno njih 15, no to je bilo zanemarivo u odnosu na ukupnu populaciju. Mjera koja se, tako barem ispada prema analizi iz gradske uprave, zapravo pokazala najučinkovitijom bio je jak vjetar koji je početkom svibnja 2014. iz gnijezda izbacio 107 mladih ptića...

Ove je godine akcija obavljena u utorak kad su uz pomoć dizalice djelatnici jedne privatne tvrtke fizički uklanjali gnijezda. "To je minimalan trošak, a stanje će se vjerojatno barem malo poboljšati", kazao nam je pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Dražen Barić komentirajući kontinuiranu „borbu“ s ptičjom vrstom poznatom po svojoj inteligenciji i domišljatosti. 

Podsjetimo i na ideju s kojom je u našu redakciju prošle godine došao Stjepan Klobučarić iz Savske Vesi (članak ovdje). "Nekada je u parku bilo dosta vjeverica. Više ih nema. Vjeverice jedu jaja vrana. Kad bi ih se nanovo „uselilo“ u Perivoj, a prije toga trebalo bi zasaditi i više lješnjaka, broj vrana s vremenom bi se sigurno smanjio", smatra.