Gradovi i općine 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

BOŠKA BAN VLAHEK: Porcijunkulovo rušilo rekorde

Već godinama manifestacija Porcijunkulovo među građanima Čakovca i posjetiteljima nije bila hvaljena kao ove. Izuzev kontroverzi i sukoba mišljenja oko nastupa Severine (no, ne izazivaju li zvijezde uvijek kontroverze?) - svi ostali dijelovi programa naišli su gotovo isključivo na pozitivne komentare. Treba li uopće podsjećati kakvo su sveopće oduševljenje izazvali kišobrani postavljeni u Ulici kralja Tomislava?

Nedavna promjena na čelu Turističkog ureda grada Čakovca (ostavka bivše direktorice Ivane Maltar) očito je polučila pozitivan efekt jer, premda Boška Ban Vlahek, službeno nije direktorica, upravo toj 32-godišnjoj Čakovčanki - voditeljici Turističkog ureda - ovih dana pristižu brojne čestitke na uspješnoj organizaciji jubilarnog, 50. Porcijunkulova. Iza Ban Vlahek već je dosta iskustva u tom sektoru, posebno u operativi, s obzirom da u Turističkom uredu radi od 2005. godine. I to je zasigurno pridonijelo brojnim pozitivnim rekordima ovogodišnje manifestacije, a sve zajedno - i više nego dovoljno povoda za razgovor za list Međimurje.

Krenimo od famoznih kišobrana. Čija je bila ideja? 

- Bila je moja, a potaknulo ju je poznato Julijanovo dvorište u Varaždinu u kojem je postavljeno oko 30 kišobrana. Znam i za sličnu instalaciju u Portugalu, a i u nekim drugim hrvatskim gradovima bilo ih je u manjem „obimu“, no, mi smo htjeli postići hrvatski rekord i u središnju gradsku ulicu postaviti oko 1.000 kišobrana. Prvotna ideja bila je da se protežu sve do crkve, no, sajla je bila preslaba. Možda dogodine… Ipak, kišobrani su se pokazali kao „hit“, pa su nam, samo da vide instalaciju,  došli i turisti iz Rusije, Bugarske, Belgije. Izlagači su se prijavljivali još i na dan uoči početka manifestacije. Kišobrane smo nabavili od sponzora, dio uz potporu EU fondova, a njihova naknadna prodaja u humanitarne svrhe bila je ideja gradonačelnika Kovača. 

Dosta se raspravljalo o glavnim izvođačima na Porcijunkulovu. Tko ih je izabrao?

- Gradonačelnik kao predsjednik Turističke zajednice, u suradnji s članovima Zajednice. Pojedini građani negodovali su da su premalo zastupljeni međimurski glazbenici, no, uoči koncerta Zvonka Bogdana nastupilo je nekoliko KUD-ova, predstavljene su Munine viže u izvedbi Željka Grahovca i  Gordane Lach, a nastupili su i pojedini čakovečki bendovi mlađe generacije. Neki relativno poznatiji međimurski glazbenici za svoj su nastup tražili nerealno visoku cijenu.

Još uvijek se u kuloarima i među građanima špekulira koliko su stajali koncerti, posebno Severine?

- Svi financijski podaci bit će obznanjeni ovih dana na konferenciji za novinare. Mogu reći da smo imali sponzore, zaradu od najma javnog prostora te europsko sufinanciranje iz projekta 4 towers, a dotacija od 12.000 eura, čime zapravo pokrivamo naš dio sufinanciranja europskog projekta, stigla je i od Hrvatske turističke zajednice.

Što je bilo drukčije, u tehničkom smislu, odnosno, organizacijskom pristupu, u odnosu na ranije manifestacije?

- Prije smo mi iz Turističkog ureda dogovarali i izravno s izvođačima, odnosno, njihovim menadžerima ugovarali koncerte. Ove smo godine angažirali jednu marketinšku agenciju, što se nije pokazalo ništa skupljim, a smatram da smo u marketinškom pogledu dobili mnogo.

Bilo je i više izlagača…

- Prošle godine njih 130, a ove oko 190.  Primjerice, jednom od izlagača - proizvođaču mesa iz Valpova, nakon prvog dana ponestalo je robe, otišao je u Valpovo po još. Isto se ponovilo i dan kasnije, pa se još jednom vratio. No, do kraja Porcijunkulova nije ostao jer je jednostavno rasprodao i sve zalihe koje je imao kod kuće. Na Porcijunkulovo dolazi više godina, no, ove mu se to dogodilo prvi put.  Koliko čujem, i ugostitelji su iznimno zadovoljni. Jedan je izjavio da je samo tijekom Severininog koncerta zaradio kao prošle godine u svih 5 dana manifestacije. Sve to također govori o uspješnosti i velikom broju posjetitelja.

Koji je to broj?

- Prema našoj, ali i pojedinim procjenama iz policije, Čakovec je u dane Porcijunkulova posjetilo oko 200.000 ljudi.

Mnogo ste više nego prijašnjih godina prihodovali i od lunaparka…

- Ranije je to „išlo“ posredstvom Grada i vlasnici lunaparka iz Varaždina plaćali su najam po gradskim porezima -1,5 kuna za kvadratni metar - sve zajedno 10.000 kuna. Gradonačelniku sam predložila da od ove godine to preuzme Turistička zajednica te da, po odluci Turističkog vijeća, cijena bude 40 kuna po kvadratnome metru. Bio je raspisan javni poziv na koji je pristiglo 8 ponuda. Najviša je iznosila 140.000 kuna, no, taj je ponuđač odustao zbog tehničkih problema te smo naposljetku prihvatili sljedeću najvišu od 101.700 kuna - tvrtke iz Karlovca. Brojke same za sebe govore koliko je više prihodovao Grad, odnosno, Turistička zajednica, a i lunapark je, koliko mi je poznato, itekako dobro zaradio. Iduće godine planiramo ići i na veću kvadraturu za lunapark.

Porcijunkulovo se često uspoređuje s varaždinskim Špancirfestom…

- Ne želimo se uspoređivati sa Špancirfestom jer je Špancirfest festival, a mi nismo niti to želimo postati. Porcijunkulovo je „proščenje“ koje se veže uz crkveni blagdan i to poštujemo te se time ponosimo. Smatram da alternativne grupe koje se pojavljuju na Špancirfestu u Čakovcu ne bi „prolazile“ nikako. 

Zar su Stereo MCs i Blondie alternativni izvođači?

- Nisu, ali su zaboravljeni i mislim da, s obzirom da se koncerti i naplaćuju, na njima neće biti puno ljudi.

 

NAKON KIŠOBRANA - SAONICE

 

Što od Turističke zajednice možemo očekivati do kraja godine?

- Slijedi nam Advent, ali u pojačanom izdanju u odnosu na ranije godine. Trajat će mjesec dana. Uz ostalo, imat ćemo tematske „štacije“ - kućicu čokolade, kućicu kuhanog vina, kućicu Djeda Mraza, po uzoru na stare austrijske gradove. Mogu otkriti da smo osmislili i novu instalaciju u Ulici kralja Tomislava. Iznad ulice, kao što su sad bili kišobrani, postavit ćemo stare saonice i skije. Planiramo ih sakupiti od građana koji će biti voljni posuditi nam ih. Nakon manifestacije ćemo im vratiti, jedino bismo ih voljeli obojiti u bijelo. Mislim da takvo što dosad nitko nije imao. Od ostalih manifestacija, već u sljedećoj godini planiramo promjenu koncepcije Fašnika, a što se tiče Porcijunkulova 2015. godine, ponovo ćemo dovesti jaka glazbena imena, i to ne samo domaća, već i strana. No, za detalje ima vremena.

Razgovarao

Velimir Kelkedi 

Izvor: 3095