Gradovi i općine 24.11.2017. 11:33. Zadnja izmjena: 24.11.2017. 11:37.

Advent u Starom gradu Zrinskih

Božićna priča u Međimurju kreće od 1. prosinca

Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja naziv je tematske izložbe iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec koja se otvara 1. prosinca 2017. godine u 18 sati u Izložbenom salonu. Ono po čemu će izložba biti specifična svakako je to što će se njome svečano otvoriti ovogodišnji Advent u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu. Ova jedinstvena izložba biti će upečatljiv lajtmotiv uz koji će se vezati sva ostala adventska događanja, poput dječjih radionica na temu medičarstva, lončarstva i izrade božićnog kinča te većeg broja predavanja na temu međimurskih govora i toponima, starih obrta i umjetnosti, božićnih običaja i slično.

Poseban ugođaj u atriju palače dočarat će tradicionalna adventska vatra, izlagači sa svojim raznovrsnim proizvodima u drvenim kućicama, trubači te humanitarni koncert Ane Labazan i vikend radionice otvorenog tipa. „Na samom otvorenju pripremili smo posebno iznenađenje, jer prezentirat ćemo nešto na čemu smo marljivo raditi cijelo ljeto. Također sve očekuje bend Ethno garden, jedinstveni takav bend koji se bazira na zvuku cimbula, tradicionalnom međimurskom instrumentu koji se nakon godina zaborava vraća natrag na glazbenu scenu na velika vrata“, naglasila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

Radionice za djecu i odrasle svaki dan

U sklopu izložbe bit će organizirana i četiri predavanja: Govori i toponimija kao vid nematerijalne baštine, Između obrta i umjetnosti – obrti kao nematerijalna baština, Ethno zbirka, Na to Mlado leto..., a bit će organizirane i radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta na sljedeće teme: Izrada licitarskih proizvoda, Izrada lončarskih proizvoda i Izrada cvijeća od krep papira. Radionice će se održavati od ponedjeljka do petak prema danim datumima u prijepodnevnim terminima u prostorima Muzejskog informativnog centra.

Advent u Starom gradu Zrinskih održavat će se petkom od 16 do 21 sat, subotama od 10 do 14 i od 16 do 21 sat te nedjeljama od 15 do 21 sati. Svakako čekaju nas zanimljivi i nezaobilazni sadržaji u četiri adventska tjedna, vezani isključivo za međimursku narodnu baštinu, naše pravo bogatstvo.