Gradovi i općine 19.09.2016. 09:17. Zadnja izmjena: 19.09.2016. 09:31.

25. godišnjica

Branitelji iz Međimurja svečano obilježili svoj dan i Dan oslobođenja Međimurja

Skupština Međimurske županije donijela je odluku o imenovanju 17. rujna Danom oslobođenja Međimurja 1991. i Danom međimurskih branitelja.

Cjelodnevna svečanost održana je 17. rujna (protekle subote) pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, a sve je započelo svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Padom svih vojnih objekata prije 25 godina, mirno je predana vojarna u Čakovcu, kao prva u Hrvatskoj, čime je Međimurje ujedno postalo prvi kraj oslobođen od neprijateljske vojske.

Po završetku svečane akademije, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen zida poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, nakon čega su svi sudionici posjetili Dom sindikata, gdje je postavljena izložba naoružanja i opreme MUP-a i Hrvatske vojske.

U isto je vrijeme u Scheierovoj zgradi otvorena i izložba fotografija Dva grada – jedna priča, autora Krešimira Novinca iz Pakraca, dok je druženje branitelja nastavljeno zajedničkim ručkom pod šatorima na samom ulazu u Perivoj Zrinskih.