Gradovi i općine 15.09.2017. 09:37. Zadnja izmjena: 15.09.2017. 10:41.

26. obljetnica

Braniteljima će se počast odati polaganjem vijenaca, svetom misom i akademijom

26. obljetnica Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja nizom će se događaja i svečanosti obilježiti u nedjelju 17. rujna 2017. 

„Sjećanje na branitelje i njihovu značajnu ulogu u Domovinskom ratu te obilježavanja započet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima i kod Spomen zida u Perivoju Zrinskih. Tom će prilikom u mimohodu prema crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, na svečanu svetu misu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje koja slijedi, sudjelovati predstavnici Županije, Grada, Udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i mnogobrojni gosti“, rekao je u uvodu predsjednik Horvat.

Kao i svake godine kao središnji događaj obilježavanja, očekuje se svečana akademija u Katoličkom domu na kojoj će se brojni uzvanici s posebnim ponosom i neizmjernim pijetetom prisjetiti svakog od 8000 međimurskih branitelja, ali i svih drugih branitelja koji su stvarali neovisnu Hrvatsku. Snažan je to podsjetnik  i priznanje na kojima je ispisana hrvatska povijest. Na tijek tadašnjih događaja podsjetili su se zapovjednik Balaban i predsjednik Kriznog štaba Jurinec, koji su bili dionici i svjedoci ondašnjih burnih vremena. Istaknuli su veliku ulogu međimurskih branitelja koji su dali veliki doprinos i pomoć ne samo u Međimurju, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Župan je iskoristio priliku na ovoj konferenciji najaviti kako će Međimurje biti domaćin 22. Državnog natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, u subotu, 23. rujna na prostoru MESAP-a u Nedelišću, gdje se očekuje preko 1200 branitelja iz cijele Hrvatske, uz koncert Đuke Čaića i Podravskih muzikaša, poklon Međimurske županije svim hrabrim borcima i stvarateljima Hrvatske.

Obilježavanje 26. obljetnice Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja