Gradovi i općine 30.03.2018. 09:40. Zadnja izmjena: 30.03.2018. 09:47.

Općina Goričan

Buđenje slovensko - hrvatskog pograničnog područja

Projekt pod nazivom „Kulturna dediščina kot temelj za razvoj trajnostnega turizma/ Kulturna baština kao temelj razvoja održivog turizma (akronim: „Prebujanje/Buđenje“) u trajanju od 24 mjeseca projekt je Općine Goričan kao vodećeg partnera te projektnih partnera Općine Šentilj, Turističke zajednice Međimurske županije i Zavoda za turizam Maribor - Pohorje. Ovaj projekt financiran je u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 988.743,18 EUR od čega 85% sufinancira EU (840.431,69 EUR). Ukupni prihvatljivi troškovi Općine Goričan iznose 468.137,50 EUR, dok sufinanciranje EU u tom dijelu iznosi 397.916,87 EUR. Isti će doprinijet održivom razvoju turizma u slovensko-hrvatskom pograničnom području diverzifikacijom, unapređenjem i jačanjem konkurentnosti postojećih kulturno-turističkih sadržaja u regiji.

Turizam kao jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti slovensko – hrvatskog pograničnog područja dominira u većim gradovima i na obali, dok su ruralni prostori turistički nerazvijeni, neodrživi i nekonkurentni. Ruralna područja nisu u mogućnosti ponuditi potencijalnim posjetiteljima inovativan, atraktivni sadržaj koji bi iste privukao i zadržao u ovom području. S posebno se velikim problemom susreću ruralna područja uz stare granične prijelaze koje osim već spomenutih izazova karakterizira napuštanje stanovništva i postojeće kulturno-turističke infrastrukture koja propada. Ta područja posjeduju veliki turistički potencijal koji leži u postojećim arheološkim lokalitetima koji trenutno nisu/djelomično su u funkciji, nisu adekvatno označeni, nedovoljno su istraženi, neatraktivni su te isključeni iz postojeće turističke ponude. 

Ciljevi projekta

Sukladno spomenutim problemima cilj je ovog projekta doprinijeti održivom razvoju turizma u slovenskom i hrvatskom pograničnom području diverzifikacijom, unapređenjem i jačanjem konkurentnosti postojećih kulturno - turističkih sadržaja u regiji. To će se postići buđenjem i valorizacijom postojećih neiskorištenih arheoloških nalazišta u Općinama Goričan i Šentilj, uspostavom regionalnih turističkih centara te razvojem inovativnih i atraktivnih prekograničnih kulturno-turističkih proizvoda. Sve će to osigurati povećanje broja turista te doprinijeti razvoju održivog turizma i revitalizaciji područja.

Aktivnosti

Najvažnije aktivnosti koje će se provoditi na području Općine Goričan u sklopu ovog projekta su arheološka istraživanja i opremanje arheoloških lokaliteta i kulturnih dobara „Župnikov vrt“ i „Nekropola pod tumulima II“ te uspostava Regionalnog turističkog centra (RTC) uz granični prijelaz Goričan.

U svrhu uspostave RTC-a obnoviti će se zapušteni prostor na samom graničnom prijelazu veličine 58,75 m2, koji je u vlasništvu općine. Djelovanje RTC-a uz granični prijelaz u Goričanu usmjereno je na stvaranje prepoznatljive, konkurentne i održive kulturno-turističke ponude slovensko-hrvatskog pograničnog područja. U svrhu uspješnog rada novog Regionalnog turističkog centra zaposlit će se jedna osoba. Istraživanja „Župnikov vrt“ i „Nekropola pod tumulima II“ predstavljat će temelj za daljnju prezentaciju lokaliteta, njihovo stavljanje u funkciju i njihovo uključivanje u prekograničnu kulturno-turističku ponudu te privlačenje turista u regiju.

Jedan od ključnih faktora za uspješnu realizaciju projekta predstavlja i suradnja Općine Goričan s ostalim projektnim partnerima Općinom Šentilj, Turističkom zajednicom Međimurske županije te Zavodom za turizam Maribor – Pohorje, koji su u fazi priprema novih zajedničkih projekata.

Izvor: Općina Goričan