Gradovi i općine 07.05.2016. 13:14. Zadnja izmjena: 07.05.2016. 13:22.

Nezadovoljni mještani

Burno u Totovcu: Gradonačelniče, birači će vas kazniti 

Povišeni tonovi, negodovanje i otvoreno kritiziranje gradskih čelnika obilježili su zbor mještana čakovečkog prigradskog naselja Totovec. Kako smo već pisali, mještani spomenutog naselja nezadovoljni su načinom obnove prometnica nakon izgradnje kanalizacije pa su nedavno radovi obustavljeni. Da bi saslušali nezadovoljnike i pokušali razriješiti otvorena pitanja u Totovec je u subotnju večer pristigao cijeli „sastav“ - gradonačelnik Stjepan Kovač i njegovi zamjenici Mario Medved i Romano Bogdan, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Dražen Barić i pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove David Vugrinec.

- Kad je izvođač radova (tvrtka Međimurje projekt d.o.o. op.a.) nakon asfaltiranja počeo postavljati rubnike uvidio je da je cijeli koridor preuzak pa smo zato obustavili daljnje radove. Kroz Totovec prolazi dosta kamiona i u slučaju postavljanja rubnika pri čemu bi širina ceste bila 5.5 metara, a pješačke staze 1.20, teretna vozila teško bi se mogla mimoići. Zato vam nudimo da odaberete – rubnici koji bi fizički dijelili kolnik i nogostup ili odvajanje iscrtavanjem žutih linija čime bi cesta i pločnik ostali u istoj razini, pojasnio je uvodno zamjenik Medved dodajući da je postavljanje rubnika skuplje, ali i da bi time sigurnost kretanja pješaka bila veća. Glasovanjem na samoj sjednici – većina prisutnih mještana izjasnila se za „žute linije“. No, tome je prethodilo negodovanje. – Gdje je ta struka, kako se na to nije prije mislilo i tko će platiti to što su izvađeni već postavljeni rubnici, pitali su između ostalof mještani.

- Ne možemo svi biti pametni za sve, ne bavim se asfaltiranjem, a  i ne mogu stražariti u svakom trenutku na svakome mjestu u gradu ili naseljima. Zašto odmah niste zvali u gradsku Upravu. Ako nema mene, tamo su moji zamjenici, pročelnici, branio se gradonačelnik Kovač da bi nakon toga jedan mještanin tematiku i „proširio“.

Ukinuta naknada domaćinstvima za trpljenje deponija

- Više puta bio sam u gradskoj upravi i nitko me nije htio primiti. Doći do vas je nemoguća misija. To nije lijepo, ni pristojno,  a vi ste premalo prisutni na terenu, među ljudima. Znam da imate mnogo posla, ali morate komunicirati s građanima. Ovdje su ljudi koji su glasovali za vas i oni će vas na idućim izborima kazniti, poručio je prvom čovjeku Čakovca Totovčanin. Kovač je nato kratko uzvratio da će njegovi zamjenici i pročelnici ubuduće češće biti na terenu. 

Ni nastavak zbora mještana nije prošao mirno. Predstavnici Grada su naime mještane izvijestili da, s obzirom na zakonske promjene, a potom i odluku Gradskog vijeća domaćinstva više neće primati naknadu za trpljenje deponija otpada, nego samo Vijeće mjesnog odbora. –Peneze vam vrnemo, ali nejte već smetje voziti, za naše peneze hodate na Havaje, povikao je jedan od mještana, a iz „publike“ su se čule i psovke. No, vodstvo Grada svoje je reklo. Što se tiče daljnjeg uređenja prometnica u Totovcu, ono bi se trebalo nastaviti ovih dana. Kako su dakle izglasovali mještani prisutni zboru, njih oko 40 – s nogostupima u ravnini ceste.