Gradovi i općine 12.11.2016. 09:50.

Gradsko komunalno poduzeće

Čakom je ove godine prikupio više od 10 tona elektroničkog i električnog otpada

I međimurskim naseljima često kruže kombiji iz kojih se putem razglasnih uređaja građane poziva da predaju stare kompjutore, stare televizore, stare veš mašine i, općenito – kućanske aparate. Dok u našim kućanstvima baratamo sa sve više elektroničkih uređaja, stvaramo i sve više elektroničkog otpada. Kuda s njim, u slučaju da ga ne želimo predati sakupljačima koji kruže ulicama i koje zapravo Međimurci količine spomenute vrste otpada proizvode, provjerili smo u Gradskom komunalnom poduzeću Čakom. Građanima je možda manje poznato da Čakom nije koncesionar za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada. 

Prema riječima direktorice Snježane Tkalčec-Avirović državna koncesija za prikupljanje elektroničkog i električnog  otpada dodijeljena je tvrtki Flora VTC d.o.o. iz Virovitice, a postoje i podkoncesionari. Na našem području (osim općine Kotoriba gdje je koncesionar Flora) podkoncesionar je varaždinska tvrtka Duma Elektronika. No, Čakom ima ugovor s državnim koncesionarom o postavi kontejnera na dvije lokacije – u reciklažnom dvorištu u sjedištu Čakomu u Mihovljanskoj ulici te reciklažnom dvorištu u krugu Odlagališta za neopasni otpad Totovec.

Trošak zbrinjavanja plaćamo već kod kupovine uređaja

- Na te  lokacije građani mogu sami donijeti i odložiti EE otpad, bez naplate. Trošak zbrinjavanja EE otpada je naime uračunat u cijenu novog proizvoda tako da ga kupac plaća još u trgovini, prilikom kupovine. Dio cijene proizvoda koji se odnosi na zbrinjavanje EE otpada trgovci uplaćuju u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Fond isplaćuje naknade prijevoznicima i oporabiteljima EE otpada. Otpad koji dovoze građani u reciklažna dvorišta mora međutim biti u stanju iz kojeg je vidljivo da nije prethodno rastavljan radi vađenja zasebnih komponenti (ekrani televizora i računalnih zaslona, elektromotori crpki ili kompresora i sličnog), ističe Tkalčec Avirović.

Čakom je prošle godine prikupio ukupno 7.983 kilograma EE otpada, a ove, do kraja  mjeseca listopada – 10.800 kilograma. Direktorica međutim napominje da su to samo količine koje su građani dovezli u reciklažna dvorišta, dok se odvoz količina mase veće od 30 kilograma naručuje direktno od državnog koncesionara. Kod nekih postoje dvojbe – što jest, a što nije elektronički ili električni otpad pa na kraju recimo da spomenuto podrazumijeva 10 glavnih skupina uređaja. To su – veliki i mali kućanski aparati, oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije, oprema široke potrošnje za razonodu, rasvjetna oprema,  električni i elektronički alati (osim velikih nepokretnih industrijskih alata), igračke, oprema za razonodu i športska oprema, medicinski uređaji, instrumenti za nadzor i upravljanje i samoposlužni aparati.