Gradovi i općine 12.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Čakovec će ponuditi projekte za djecu i mlade

- Ozbiljno se pripremamo za kandidaturu, održali smo nekoliko sastanaka s predstavnicima ustanova i udruga u kulturi, definirali smo smjernice i odlučili kako će Čakovec u projektu Europske prijestolnice kulture posebno razvijati programe namijenjene djeci i mladima – istaknuo je Romano Bogdan, zamjenik gradonačelnika Čakovca na predstavljanju kandidature grada Varaždina i regije sjever u čakovečkom Domu sindikata, u utorak, 10. ožujka.

Tom je prigodom o ovoj europskoj inicijativi te pripremama za kandidaturu u Čakovcu govorio Raymond Rojnik, voditelj Ureda za pripremu kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture, koji je posebno predstavio i ideju regionalnog pristupa, koja već donosi vrlo konkretne rezultate i sinergijski učinak. - Pozivam vas da razmislite na koji način vi možete pridonijeti kandidaturi, kako novim idejama i projektima možete potaknuti promjenu u svom gradu. Ured će vam pomoći u razvoju ideje ali i pri pronalaženju izvora financiranja. Budite kreativni i provokativni, uključite se i sudjelujte u ovom iznimnom projektu – istaknuo je voditelj Ureda na prezentaciji u Čakovcu.

 

 

 On je pritom najavio kako će u regiji sjever 2020. godine biti upriličeno više od tisuću atraktivnih programa pod zajedničkim idejom – Spoj nespojivog, koji bi u kontrapunktu tradicionalnog i modernog trebali iznjedriti nove vrijednosti i dimenzije života u ovoj regiji s više od pola milijuna stanovnika. - Cilj ove inicijative nije tek obogaćivanje kulturne ponude već sveobuhvatna promjena koja će primjerice, uključivati i drugačiji odnos prema institucijama civilnog društva – naglasio je Raymond Rojnik i dodao kako će u slijedećih pet godina, zahvaljujući kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, značajno porasti broj i kvaliteta programa, koji će kulminirati upravo 2020. godine, no koji će ostati aktivni i nakon te godine. Stoga je posebno istaknuo kako svi prijavljeni programi moraju imati snažnu europsku dimenziju i održivost.

Izvor: 3124