Gradovi i općine 19.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

ČAKOVEC: Koncert duhovne glazbe

Vjerski dio proslave Porcijunkulova, u organizaciji Franjevačkog samostana Čakovec, počeo je u utorak, 29. srpnja, kad je u crkvi svetog Nikole biskupa održan tradicionalni koncert u čast Gospi od anđela. Gregorijanske korale te marijanske pjesme domaćih i stranih skladatelja izvodile su sopranistice Janja Vukina Fučko, Klasja Modrušan  i bas bariton Henrik Šimunković, uz orguljašku pratnju Jelene Horvat i Filipa Horvata.

Duhovnu pripremu u dane prije samog blagdana Gospe od anđela, uz svete mise i molitvu krunice, vodio je pater Ivan Matić iz Samobora. Čakovečki franjevci s vjernicima Porcijunkulovo slave od svog dolaska u grad Zrinskih - 1659. godine. Stara franjevačka svetkovina, Gospa od anđela inače potječe iz prvih franjevačkih dana.

Vjernici se 2. kolovoza prisjećaju obraćenja svetog oca Franje koje se dogodilo 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od anđela, podno grada Asiza, a u franjevačkoj povijesti ta je crkva poznata kao Porcijunkula. To je i dan potpunog ili takozvanog porcijunkulskog oprosta.

V. Kelkedi 

Izvor: 3093