Gradovi i općine 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

ČAKOVEC: Proračun težak 143 milijuna kuna

Na sjednici svog stručnog kolegija održanoj u četvrtak čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač predstavio je prijedlog gradskog proračuna za 2014. godinu o kojem će, naravno, raspravljati i Gradsko vijeće. Temeljni financijski dokument Grada za iduću godinu težak je 143 milijuna kuna.
- Proračun je razvojni te je izrađen tako da se grad i prigradska naselja i dalje ravnomjerno razvijaju. Održali smo sastanak s predsjednicima mjesnih odbora i utvrdili prioritete. Svi su nam jednako važni, istaknuo je Kovač.
Oporabilište, dvorana u Ivanovcu, Centar za odgoj i obrazovanje…
Kad je riječ o investicijama, prihod veći od 20,000.000 kuna uklopljen u proračun Grad očekuje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tim bi novcem trebala početi izgradnja oporabilišta otpada u Totovcu. Nadalje, od 3 do 5 milijuna državnih kuna priželjkuje se za početak gradnje Centra za odgoj i obrazovanje. Ono što definitivno ide je gradnja sportske dvorane Osnovne škole Ivanovec.
- Gradnju ćemo započeti iduće godine, neovisno o tome hoćemo li morati izdvojiti vlastiti novac ili ćemo nešto dobiti od države, odnosno fondova, obećao je Kovač.
Do kraja godine bez minusa na računu?
Optimističan je i dok govori o financijama u ovoj godini. Grad je, podsjetimo, godinu započeo s naslijeđenim manjkom na računu od gotovo 10,000.000 kuna. Proteklih je mjeseci minus smanjen na 6,600.000 kuna, a ako se sve dobro posloži, godinu bi mogli završiti i s pozitivnom nulom, rekao je Kovač.
Uskoro se, naime, očekuje kupoprodaja zemljišta kod Srednje škole Čakovec čije će proširenje financirati njemački investitori. Dodatan prihod trebao bi kapnuti i od tvrtke CWS Boco koja će prije izgradnje svog pogona na području bivšeg vojnog poligona Gradu morati platiti komunalni doprinos, odnosno naknadu.
V.Kelkedi

Izvor: 3057