Gradovi i općine 25.05.2018. 23:48. Zadnja izmjena: 25.05.2018. 23:49.

Navik on živi ki zgine pošteno

Čakovec: Rekonstrukcija spomenika braniteljima

Kako se protokolarna zbivanja, polaganja vijenaca i svijeća više ne bi odvijala na dvije lokacije rodila se ideja objedinjavanja spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata - postavljenog na ulazu u čakovečki Perivoj Zrinskih - i spomen-zida poginulim i nestalim međimurskim braniteljima koji se nalazi na Trgu Republike, na zgradi Knjižnice.

- Postojeći spomenik na ulazu u Perivoj će se rekonstruirati i dodat će se nove staklene ploče s imenima branitelja, hrvatskim grbom i prepoznatljivim natpisom Navik on živi ki zgine pošteno. Još nije točno definirano što će biti sa spomen-zidom u prolazu kod Knjižnice. Postoji ideja da se preseli na groblje ili će se ploče sa slikama branitelja pokloniti obiteljima poginulih i nestalih branitelja, objasnio je zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović. Projekt je izradila Urbia d.o.o., a nositelj je Grad Čakovec koji je za to namjenu predvidio 100 tisuća kuna. Od partnera – međimurske podružnice Udruge dragovoljaca i vetarana Domovinskog rata – odnosno Međimurske županije, osigurano je dodatnih 200 tisuća kuna.

- Pripremili smo svu dokumentaciju i prijavili se na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja. Očekujemo da će projekt proći i da će nam odobriti 150 tisuća kuna. Uskoro će se raspisati natječaj za izvođača radova, a sve bi trebalo biti gotovo do 17. rujna, za kad je zakazano  otvorenje, rekao je Vidović.