Gradovi i općine 18.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

ČAKOVEC: Sufinanciranje udžbenika

I Grad Čakovec odlučio je sufinancirati nabavku školskih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za iduću školsku godinu osnovnoškolcima sa svog područja. Gradsko vijeće na svojoj je 8. sjednici održanoj u četvrtak, 10. srpnja donijelo odluku nešto  drukčiju od prvotnog prijedloga, no, i dalje s ključnim kriterijem - imovinskim cenzusom.

Grad će tako u 100-postotnom iznosu nabavku udžbenika financirati učenicima iz obitelji kojima su mjesečni neto prihodi manji od 1.500 kuna po članu obitelji, dok će onima iz obitelji u kojima su mjesečni neto prihodi manji od 2.000 kuna po članu obitelji udžbenici biti sufinancirani u iznosu od 50 posto ukupnih troškova.

Zahtjevu za su/financiranje koji je moguće preuzeti sa službene internetske stranice Grada Čakovca potrebno je priložiti i fotokopije osobnih iskaznica roditelja ili skrbnika, potvrdu Porezne uprave o ukupnim prihodima roditelja u 2013. godini, potpisanu izjavu o broju članova obitelji, potpisanu izjavu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da učenici nisu stekli pravo na sufinanciranje po nekoj drugoj osnovi te račun za kupljene udžbenike i pripadajuća dopunska nastavna sredstva.

Zahtjeve roditelji moraju dostaviti u škole koje će potom izraditi popis učenika koji su stekli pravo na financiranje ili sufinanciranje. Grad će naposljetku tražena sredstva uplatiti na žiroračune škola.

Zahtjevi učenika iz Mačkovca, Slemenica i Žiškovca koji pohađaju Osnovnu školu Petar Zrinski Šenkovec, kao i oni učenika iz Savske Vesi koji su polaznici Osnovne škole Strahoninec dostavljaju se Upravnom odjelu za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.

Prema procjenama koje je na sjednici Gradskog vijeća iznio gradonačelnik Stjepan Kovač, čakovečke i škole iz pripadajućih mu naselja pohađa oko 2.400 učenika.

- Njih oko pola zbog viših primanja roditelja od kriterija neće ostvariti pravo na su/financiranje, pa će nabavka Grad stajati maksimalno 1,000.000 kuna, procijenio je. No, istodobno je priznao da u Gradu još ne znaju kako će namaknuti taj novac.

Kovač: Župan je preduhitrio laburiste

U raspravi prije glasanja, HDZ-ova vijećnica Sunčana Glavak podsjetila je da su vijećnici njihovog kluba još na prvoj sjednici Gradskog vijeća predložili smanjivanje vijećničkih naknada.

- Sad bismo već imali dio sredstava koje smo mogli uložiti za nabavku udžbenika, napomenula je.

Situaciju je potom potkurio HSLS-ovac Dražen Blažeka, izrazivši zadovoljstvo što je projekt nabavke udžbenika „primjer suradnje župana i gradonačelnika“ te „što je gradonačelnik prihvatio županovu ideju“.

- To što je na kolegiju gradonačelnika i načelnika  pitanje udžbenika stavljeno pod točku „razno“, dovoljno govori o odnosu prema tome. Taj su prijedlog na sjednici Županijske skupštine (održane isti dan kad i sjednica Gradskog vijeća, op. nov.) u obliku amandmana prvi htjeli iznijeti Hrvatski laburisti, no, župan ih je populistički preduhitrio, replicirao je vijećniku gradonačelnik Kovač.

V.Kelkedi

Izvor: 3090