Gradovi i općine 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Čakovečko groblje u vrhu računalne podrške

Sustav upravljanja grobljem Grada Čakovca u Mihovljanu godinama je među najkvalitetnijima u zemlji. Do prošle godine, vlasnička prava nad grobljem imalo je Gradsko komunalno poduzeće Čakom, a potom je ono prešlo u vlasništvo Grada. Upravljanje je i dalje ostalo u nadležnosti Čakoma, pa su tako svi poslovi, od vanjskog uređenja do administracije, nastavljeni u dinamici kojom su se i odvijali.
Iskorak u upravljanju grobljem Čakom je učinio s prvim danom studenoga, kada je u korištenje pustio računalnu tražilicu koja je dio Geoinformacijskog sustava za upravljanje grobljima programiranog u čakovečkoj tvrtki Axiom. Radi se o tražilici koja se koristi na internetskoj adresi www.cakom.hr, a građanima omogućuje da pronađu položaj grobnog mjesta ili grobnice te podatke o pokojnicima (ime i prezime, datum rođenja i smrti, starost).
- Geoinformacijski sustav za upravljanje grobljima počeli smo razvijati 2002. godine. Nazvali smo ga Axiom Memento i dosad smo ga implementirali u približno 200 pravnih osoba, od najvećih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj koja se bave tim poslovima do najmanjih općina. Modul za građane o kojem pitate, tražilicu, počeli smo razvijati 2008. za splitski Lovrinac d.o.o. Najnovija proširenja tog modula rađena su prošle godine, a prilagođena su primjeni na računalima i pametnim telefonima, kaže nam Jerko Spahija iz Axioma.
Tehnički direktor Čakoma Ivica Perhoč ističe da se podaci vezani uz groblje svakog dana ažuriraju.
- Svaku večer podaci vezani uz groblje, i svi oni koji se mogu pronaći putem tražilice, ažuriraju se sa središnjom bazom podataka. Puno se truda ulaže u to da podaci budu točni, no, kako uvijek postoji mogućnost da se u masi toga nešto i pogrešno zabilježi, molimo građane da nam svakako jave ako putem tražilice utvrde da nešto ne odgovara stvarnom stanju, kaže Ivica Perhoč.
On dodaje da zasad nije bilo takvih intervencija građana, no, kako je tražilica u primjeni od 1. studenoga, za to će još biti vremena. Povratne informacije građana uglavnom su vrlo pozitivne i dosad je putem tražilice čakovečkog groblja zabilježeno preko pet tisuća posjeta.
Na blagdan Svih
svetih 20 tisuća
“traženja”
Programer u Axiomu Damir Kolmanić dodaje da je tražilica naročito korisna onim posjetiteljima koji žive izvan Međimurja i Hrvatske. Tome pridružuje podatak o primjeni tražilice za još četiri groblja - u Karlovcu, Osijeku, Splitu i Zagrebu.
- Tražilica je naročito korisna građanima koji dolaze iz drugih naših krajeva, osobito iz drugih država, i nije im do sada bilo jednostavno pronaći baš sva počivališta svojih znanaca, prijatelja i rodbine koja bi željeli posjetiti, položiti cvijeće ili zapaliti svijeću, ističe Damir Kolmanić.
- U periodu od nekoliko tjedana oko blagdana Svih svetih, na tražilicama za Zagreb, Split, Osijek, Karlovac i Čakovec bilježimo 20 tisuća posjeta, ističe Jerko Spahija i dodaje da je tehnološka osnova na kojoj tražilica radi prilično moderna.
Pet gradova koji primjenjuju ovaj modul pretraživanja grobnih mjesta zasad čine birano društvo u Hrvatskoj kojem se žele pridružiti još neki gradovi, u nastojanju da građanima pruže informaciju “na daljinu”, a već jesu korisnici Axiomovog Geoinformacijskog sustava za upravljanje grobljima. Dapače, interes iskazuju i partneri iz zemalja Europske unije i SAD-a. Ivica Perhoč u razgovoru za list Međimurje dodaje da je tražilica korisna i upravi groblja, odnosno djelatnicima koji rade na prikupljanju i održavanju evidencija o pokojnicima jer im sada građani mogu javiti ukoliko naiđu na kakvu nelogičnost ili pogrešku u postojećim evidencijama.
- Tražilica se može učitati i uz pomoć matričnog barkoda, poznatijeg kao QR, koji se koristi za učitavanje na pametnim telefonima. U Zagrebu je, primjerice, QR kod istaknut na pločama na ulazima groblja, što je dobar primjer koji treba slijediti, zaključuje Jerko Spahija.
A. Ličanin

Groblja u Ivanovcu i Šandorovcu uskoro na tražilici
Ivica Perhoč: Imamo četiri dijela groblja na Mihovljanu: židovsko groblje koje se većinom održava samostalno, stariji dio koji je nastao bez projekata i na kojem imamo problem dostupnosti jer se nekim grobovima prilazi preko drugih grobova, zatim projektirani dio i američki sustav groblja. Dio prostora rezervirali smo i za urne. Želim naglasiti da ćemo za groblja u Ivanovcu i Šandorovcu također uvesti mogućnost pretraživanja putem internetske tražilice. (al)

Izvor: 3059