Gradovi i općine 25.04.2017. 00:09. Zadnja izmjena: 25.04.2017. 00:10.

Postignut dogovor

Čehovec se priključuje na pročistač

Općine Donji Kraljevec i Goričan, Grad Prelog i "Međimurske vode" sklopile su sporazum o uzajamnim obvezama u razvoju sustava odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Donji Kraljevec. Za laika - aglomeracija je sustav odvodnje otpadnih voda koji se veže na jedan pročistač. U ovom slučaju sustav je najvećim dijelom i gotov, obuhvaća naselja Općine Donji Kraljevec. Nakon što je porazum potpisan, na sustav, odnosno na pročistač kod Donjeg Kraljevca, uskoro će se priključiti i mjesna mreža u Čehovcu, koji spada u Grad Prelog, a kasnije i Goričana. Za to je trebalo riješiti pitanje podjele financijske obveze u gradnji sustava, poslu uglavnom već obavljenom. Općina Donji Kraljevec je u tome bila jedan od dionika, uz državu i "Hrvatske vode".

U investiciji vrijednosti od 80 milijuna kuna, ona je preuzela obvezu sufinanciranja od 12 i pol milijuna kuna. Dio je platila, ali je ostatak i sada za nju velik teret, iznos od 9,6 milijuna kuna po posebnom sporazumu s "Međimurskim vodama", koje vode ove investicije pa drže i "kasu", otplaćuje u mjesečnim ratama od 40 tisuća kuna, do 2030. godine. Naknadno priključenje dvaju mjesta izvan Općine nametnulo je pitanje i naknadnog sudjelovanja jedinica lokalne samouprave kojima ona pripadaju u financiranju onog dijela sustava koji će sada biti zajednički, to su pročistač i jedan kolektor, a i nekih drugih troškova koje je u gradnji podnijela Općina Donji Kraljevec.

Rješenje je u tome da one preuzmu dio duga Općine Donji Kraljevec. Grad Prelog se sporazumom obvezuje preuzeti 669 tisuća kuna duga, a Općina Goričan 881 tisuću (više zbog većeg broja stanovnika) – ukupno milijun i 550 tisuća kuna. Gradu Prelogu i Općini Goričan ova obveza neće donijeti opterećenje proračuna, plaćat će ju iz sredstava naknade za razvoj sadržane u cijeni vode, Grad Prelog i iz sredstava naknade koju se prikuplja za zaštitu izvorišta Prelog.

Mreža Čehovca spojit će se na kolektor kod Svetog Jurja u Trnju, a time i na pročistač u Donjem Kraljevcu. Za to mora u dužini nešto manjoj od 300 metara proći područjem Općine Donji Kraljevec. Tehnički je to sitnica, ali je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, koja vodi natječaje za projekte ruralnog razvoja, suglasnost Općine Donji Kraljevec za tih tristotinjak metara istaknula kao uvjet valjanosti kandidature  izgradnje kanalizacije u Čehovcu u natječaju za potpore u sklopu Mjere 7 ruralnog razvoja. Bude li potpora i odobrena zahvat vrijednosti od 6 milijuna i 167 tisuća kuna s 85 posto će financirati EU, a s 15 posto hrvatska država. U "Međimurskim vodama" su uvjereni da će pomoć (a slobodno se kaže i poklon, tako povoljan aranžman dosad nismo imali) i biti odobrena. Ne bude li, spomenimo alternativu, "Hrvatske vode" bi morale preuzeti 80 posto sufinanciranja, a Grad Prelog 20 posto.

Suglasnost Općine Donji Kraljevec zato je i preduvjet da se dobije pomoć EU. Izgleda obaveznom, ali do nje nije došlo bez malo povuci-potegni. Općina Donji Kraljevec je preuzimanje dijela duga od strane Grada Preloga i Općine Goričan istaknula kao uvjet suglasnosti. Tu je bilo malo drame, Agencija je suglasnost zatražila nedavno, kao dopunu već predane natječajne dokumentacije, i dala za nju rok od svega nekoliko dana. Općinsko vijeće Donjeg Kraljevca raspravljalo je o suglasnosti 5. travnja – i odbilo ju izdati, s neobičnim ishodom glasovanja, za izdavanje su bili samo oporbeni HDZ-ovi vijećnici, a vladajući bili protiv ili se suzdržali. Razlog – u tom trenutku sporazum još nije bio spreman i većina u Vijeću nije htjela dati suglasnost ne znajući što dobiva zauzvrat. Načelna spremnost Grada Preloga i Općine Goričan za preuzimanje "svojeg" dijela duga postojala je, inače, od početka. No, sada su u roku od tri radna dana "Međimurske vode" sporazum pripremile, s konkretnim iznosima prihvatljivima svima. Općinsko vijeće Donjeg Kraljevca je u ponedjeljak, 10. travnja, održalo sjednicu sa samo jednom točkom i ovaj puta suglasnost na priključenje Čehovca na pročistač u Donjem Kraljevcu, a i svom načelniku za potpis sporazuma, dalo jednoglasno.