Gradovi i općine 22.06.2020. 09:25. Zadnja izmjena: 22.06.2020. 09:25.

Praznik

Čestitka gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača povodom Dana antifašističke borbe

Povodom Dana antifašističke borbe, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Dan antifašističke borbe praznik je kojim obilježavamo ne samo formiranje prvog organiziranog pokreta otpora u našem dijelu Europe, već i dan kad je započela borba koja će nepune četiri godine kasnije rezultirati oslobađanjem zemlje i svrstavanjem Hrvatske na pobjedničku stranu u 2. svjetskom ratu.

Okupljanje 70-tak partizana u šumi Brezovica kod Siska početak je oružanog otpora nacističkim i fašističkim okupatorima i njihovim domaćim pomagačima, a kroz jedinice Narodno-oslobodilačke vojske do kraja rata proći će pola milijuna hrvatskih građana. Unatoč pokušajima revizije povijesti i relativiziranja partizanskog pokreta kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, činjenice govore da je Hrvatska razmjerno broju stanovnika imala najjači pokret otpora u Europi. One govore da je naša zemlja jednom za sva vremena vratila okupirane i otuđene dijelove nacionalnog teritorija, od Istre, otoka, Rijeke i Zadra, preko Baranje, pa sve do našeg Međimurja. Činjenica je da su odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a donesenima tijekom i nakon 2. svjetskog rata postavljeni temelji današnje slobodne Hrvatske.

Odmazda bez sudskih postupaka nad poraženima i dijelom civilnog stanovništva te politički progoni koji su uslijedili nakon završetka rata, ne mogu izbrisati pozitivne strane narodnog partizanskog pokreta koji je oslobodio Hrvatsku. Mi u Međimurju to najbolje znamo jer smo zahvaljujući toj pobjedi dio današnje Hrvatske!

Sretan Vam Dan antifašističke borbe!

gradonačelnik

Grada Čakovca

Stjepan Kovač