Gradovi i općine 25.06.2019. 08:03. Zadnja izmjena: 25.06.2019. 08:03.

Okrenuti boljoj budućnosti

Čestitka župana Posavca povodom Dana državnosti

Povodom Dana državnosti, župan Međimurske županije Matija Posavec žiteljima Međimurske županije uputio je čestitku:

Poštovane Međimurke i Međimurci!

Hrvatski građani 19. svibnja 1991. godine izašli su na referendum i snažno izrazili stav da žele suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Temeljem želje i volje 94% građana 25. lipnja 1991. Sabor Republike Hrvatske donio je povijesnu odluku, odluku koje se danas sjećamo ispunjeni ponosom, ali i žalom zbog teškog puta koji smo prošli tijekom duge borbe za samostalnost Hrvatske.

S velikim pijetetom prisjećamo se zasluge i žrtve naših branitelja, onih najzaslužnijih za ostvarenje sna o stvaranju hrvatske države. Mnogi sinovi, očevi, braća, rođaci i prijatelji dali su svoje živote, a Dan državnosti prilika je da odamo počast herojima čija su imena trajno utkana u temelje slobodne, demokratske i neovisne hrvatske države. Vječno ćemo pamtiti imena 78 međimurskih boraca koji su diljem Hrvatske kao dio vojnih i policijskih postrojba položili svoje živote za domovinu.

Prije 28 godina i formalno pravno rođena je naša Hrvatska. Naša je dužnost mlade generacije učiti, a starije podsjećati na značajne datume iz naše povijesti. No na nama je odgovornost da ostvarujemo ono za što smo se početkom 90-ih godina prošlog stoljeća tako grčevito borili. Na nama je odgovornost da naša Hrvatska bude zemlja slobode, demokracije, otvorenosti i tolerancije, zemlja pravednosti i solidarnosti, zemlja koja iskorištava svoj potencijal i prilike.

Sve te vrijednosti njegujemo u našem Međimurju, stvarajući razvijenu regiju predanim radom, strategijom, odvažnošću i poštenjem. Danas živimo u modernoj i suverenoj državi, članici Europske unije. Trudom i zajedničkim angažmanom možemo i moramo osigurati prosperitetnu budućnost naraštajima koji dolaze iza nas, u regiji i državi koje toliko volimo.

Svima Vama, dragim Međimurkama i Međimurcima, upućujem čestitku uz ovogodišnji Dan državnosti sa željom da i dalje zajedno gradimo državu po vlastitoj mjeri, okrenuti boljoj budućnosti.

Čestitam Vam Dan državnosti!